streda 16. marca 2022

Inflácia: Medziročný rast už o 9 %

Februárová inflácia na Slovensku dosiahla medziročný rast až o 9 %, čo je ďalší rast oproti januárovej úrovni 8,4 %. Pod rast inflácie sa podpísali hlavne drahšie potraviny, ktorých tempo rastu sa aj vo februári výrazne zrýchlilo. Okrem nich ťahali infláciu smerom nahor aj vyššie ceny za bývanie, konkrétne drahšie energie, a taktiež drahá ropa. Proinflačne pôsobia aj vyššie ceny tabakových výrobkov a aj drahšie školské stravovanie.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vo februári najrýchlejšie rástli ceny v reštauráciách a hoteloch (až o 15,6 %), čo súvisí aj so zdražovaním potravín, ale premietajú sa sem aj výrazne vyššie  ceny za obedy v školských jedálňach. Druhý najvyšší rast (o 13,2 %) dosiahli ceny za bývanie a energie. Smerom nahor sú ťahané zvýšením regulovaných cien energií od začiatku tohto roka, a taktiež aj prudko rastúcimi cenami stavebných materiálov. Dvojciferný rast (o10,9 %) zaznamenali aj ceny v doprave, kvôli zdražovaniu ropy. Ceny ropy Brent sa aktuálne nachádzajú nad 110-dolárovou hranicou, čo tlačí nahor ceny benzínu. Štvrtý najrýchlejší rast dosiahli potraviny, ktoré boli vo februári medziročne drahšie až o 9,6 %. Ovplyvňujú to rastúce ceny agrokomodít, potravín a energií vo svete a zvyšovanie nákladov na prepravu. Pod rast cien sa podpisujú rastúce ceny ropy, energií a agrokomodít na svetovom trhu. A pridáva sa aj surovinová kríza, ktorá tlačí nahor ceny nedostatkových výrobných vstupov (čipov, plastov, kovov a plechov, stavebných materiálov…).

Akú infláciu očakávame? Aj v nasledujúcich mesiacoch bude podľa analytičky Jany Glasovej inflácia u nás vysoká a pravdepodobne prekročí aj hranicu 10 %, bude sa teda pohybovať aj na dvojciferných hodnotách. Zároveň predpokladá, že priemerná inflácia za celý tento rok sa bude hýbať v rozpätí 7 až 8 %. Smerom nahor budú infláciu tlačiť hlavne vyššie ceny ropy a energií, ktoré prudko rastú ako dôsledok vojny na Ukrajine. Vojna vytvára obavy z nedostatku týchto energetických komodít na trhu a vedie k ich výraznému zdražovaniu. Zastabilizovať by sa ceny energií vo svete mohli až po upokojení vojnového konfliktu. A to si nateraz nikto netrúfa odhadnúť, kedy k tomu dôjde. Takže vysoké ceny energií nás budú trápiť aj počas tohto roka a zrejme aj v roku 2023. Trápiť nás počas roka budú aj drahé potraviny. Očakávame, že ceny potravín budú v najbližších mesiacoch naďalej rásť silným tempom nad 10 %. Aj vojna na Ukrajine prispieva k zdražovaniu potravín, a to dvoma spôsobmi. Prvým z nich je spomínané zdražovanie energií a benzínu, čo sa následne premieta do cien v podstate všetkých ostatných tovarov a služieb, vrátane potravín. Druhým spôsobom je priame zvyšovanie cien obilnín, keďže Ukrajina patrí medzi najväčších svetových producentov pšenice a kukurice a Rusko je taktiež svetovým lídrom v exporte
pšenice. Ceny obilnín teda pod vplyvom vojny dosahujú dlhodobé maximá.