pondelok 18. júla 2022

Inflácia: V júni už 13,2 %

Medziročná miera inflácie na Slovensku je podľa Štatistického úradu SR najvyššia od júna 2000 a už štvrtý mesiac za sebou rastie dvojciferným tempom. V júni 2022 rástli takmer všetky spotrebiteľské ceny, medzimesačne naďalej najmä potraviny, pohonné hmoty a stavebné materiály. Ceny dvoch najvýznamnejších výdavkových položiek slovenských domácností, teda potravín a nákladov na bývanie, boli na medziročnej báze vyššie takmer o 20 %. Inflácia medziročne rástla už sedemnásty mesiac za sebou, a kým jej hodnota v júni minulého roka bola ešte na úrovni 2,9 %, v júni tohto roka sa dostala na maximum za posledných 22 rokov, na 13,2 %.

Medzimesačný rast cien v júni síce poklesol na 1,2 %, ale v priemere od začiatku roka sa ceny z mesiaca na mesiac zvyšovali o 1,6 %, nižšie ceny boli iba vo vzdelávaní. Najvýraznejší vplyv na medzimesačnú zmenu mali naďalej rastúce ceny potravín. Tempo ich rastu síce počas júna spomalilo na 2,4 % (v máji 3,8 %), ale komodity s najvýraznejším podielom v spotrebe domácností rástli naďalej pomerne dynamicky: ceny mäsa o 3,3 %, mlieka, syrov, vajec o 2,9 %, ovocia o 7,5 % či olejov a tukov o 6,6 % (z toho olej o 12,8 %). Klesla iba cena zeleniny o 2,7 %. Medzimesačne rast cien ovplyvnil tiež zvýšenie cien za imputované nájomné (náklady vlastníkov na bývanie) o 1,8 %, ktoré je ovplyvnené už takmer rok dynamickým rastom cien stavebných materiálov. Tie sa prejavili tiež v raste cien za údržbu a opravy obydlia o 1,3 %. Výraznejšie sa tiež zvýšili ceny za dodávku vody o 2,1 %, čo spôsobilo, že celý odbor bývanie a energie si znova k zmene cien z predošlých mesiacov pripísal ďalší medzimesačný prírastok o 1 %. Tretí najvýraznejší vplyv na medzimesačnú úroveň cien malo zdraženie pohonných hmôt o 5,7 %. Priplatili sme si tiež za rekreáciu a kultúru, v reštauráciách a kaviarňach, za osobnú starostlivosť a tiež za zdravotnícke tovary a služby.

Medziročná hodnota inflácie vzrástla v júni 2022 na 13,2 % a podobne ako v máji je to najvyššia hodnota od júna 2000. Až polovica z 12 výdavkových skupín domácností dosiahla medziročný rast vyšší než 8 %. Ceny potravín a nákladov na bývanie boli na medziročnej báze vyššie takmer o 20 %. Dvojciferným tempom rástli aj ceny v doprave, reštauráciách a hoteloch a nábytok a bytové zariadenie. Najvyšší podiel - viac ako štvrtinový - vo výdavkoch slovenských domácností tvoria náklady na bývanie. Tu sme si museli medziročne priplatiť v sumáre o 15,5 %. Imputované nájomné stúplo o 18,5 % a elektrina, plyn a tepelná energia zdraželi o 15,8 %. Vyššie ceny sme zaznamenali už aj v dodávke vody a v službách s tým spojenými, medziročne o 8,3 %. Ceny potravín boli medziročne vyššie až o 18,7 %. Najviac išli hore ceny chleba a obilnín a mlieka, syrov a vajec zhodne o 21 %, mäsa o 19 %, olejov a tukov o 47,2 %, ale tiež zelenina o 15,4 %, cukor a cukrovinky o 11,2 % či ovocie o 7,6 %. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao o 9,9 % a za minerálne vody, nealko nápoje a šťavy o 8,8 %. Medziročne zdraželi aj alkoholické nápoje o 5,3 %. Naďalej výrazne rástli ceny pohonných hmôt, medziročne až o 43,4 %. V porovnaní s minuloročným júnom stúpli ceny za stravovanie o 20 %, na osobnú starostlivosť o 10,3 %, za zdravotnícke služby o 8,5 %, ako aj rekreačné, kultúrne služby a dovolenky o 7,4 % a poistenia o 5,5 %.

Index spotrebiteľských cien sa v júni oproti máju t. r. zvýšil v domácnostiach zamestnancov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 1,2 %, v domácnostiach dôchodcov o 1,3 %. Medziročne sa zvýšil za domácnosti zamestnancov 13,2 %, za nízkopríjmové domácnosti o 13,5 %, za domácnosti dôchodcov o 14,1 %. V súhrne za šesť mesiacov roku 2022 sa spotrebiteľské ceny medziročne v priemere zvýšili o 10,9 % (za domácnosti zamestnancov o 10,8 %, za nízkopríjmové domácnosti o 10,9 %, za domácnosti dôchodcov o 11,8 %). Pri júnovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 13,2 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 12,9 % a čistá inflácia hodnotu 11,1 %. Medzimesačne dosiahla jadrová inflácia hodnotu 1,4 % a čistá inflácia hodnotu 1,1 %.