utorok 19. júla 2022

On-line: Podvodníci s láskou

Známe pravidlo dôveruj, ale preveruj, platí aj pri láske. S podvodníkmi sa môžete stretnúť tak na sociálnych sieťach, internetových zoznamovacích portáloch, ale napríklad aj počas dovolenky. Zámer je vždy rovnaký – usilujú sa získať dôveru obete s cieľom vymámiť od nej finančné prostriedky, častokrát aj celoživotné úspory. Spôsob konania podvodníkov sa mení podľa toho, kde sa s obeťou zoznámili, teda či v prostredí internetu alebo osobne.

Pri internetových podvodoch sa podvodníci zameriavajú najmä na staršie ročníky. Prívetivé až vtieravé správy písané lámavou slovenčinou obsahujú gramatické a štylistické chyby z internetových prekladačov. Postupne sa usilujú získať dôveru a náklonnosť obete, ktorej líčia vymyslené životné príbehy alebo ťažkú ekonomickú situáciu a žiadajú finančné prostriedky na letenku za účelom stretnutia, z dôvodu nedostatku peňazí pre blokáciu účtu, či pre ťažko choré dieťa... „Zvyknú sa vydávať za lekárov, vojakov bojujúcich v misiách, ale aj známe osoby z kráľovského prostredia. Nedajte sa oklamať, v skutočnosti ide o dobre organizovanú skupinu podvodníkov“, radí JUDr. Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

Podvodníkov je veľmi ťažké vypátrať a získať späť poukázané peniaze je problém. Zväčša ide o zahraničné účty, kde sú okamžite vybrané. Neznámym osobám neposielajte ani chránené  osobné údaje vrátane intímnych fotografií, aby ste neboli vydieraní. Zvažujte, aké informácie o sebe na sociálnych sieťach a zoznamovacích fórach uvádzate. Neprevádzajte peňažné prostriedky neznámym osobám, neposkytujte im údaje o platobnej karte a ani prístupové kódy do elektronického bankovníctva. Neotvárajte linky zaslané neznámou osobou, ani prílohy pripojené k správe a neposkytujte ani vzdialený prístup do vášho počítača neznámym osobám. Ak ste podvodníkovi naleteli, kontaktujte bezodkladne políciu. V prípade, že ste poskytli údaje o platobnej karte či nebodaj prístupové kódy do elektronického bankovníctva inej osobe, urýchlene kontaktujte vašu banku a požiadajte o blokáciu. Komunikujte o vzniknutej situácii s blízkymi osobami, ktorým dôverujete. S. Ďatelinková záverom dopĺňa: „Vždy si informácie overujte. Stačí si preveriť, či fotografia alebo profil s vami komunikujúcej osoby už nebol použitý na iných stránkach. Podvodníci zväčša ako svoju podobizeň uvádzajú portrét inej osoby – fotografie získavajú z verejne dostupných databáz na internete. Pri kontakte s neznámymi osobami konajte uvážlivo, obozretnosť sa vyplatí a môže vás ochrániť pred zneužitím vašich osobných údajov a tiež pred vznikom prípadnej finančnej škody.“