štvrtok 21. júla 2022

Investovanie: Slováci zostávajú pri zemi

Investovanie sa považuje za efektívny nástroj zhodnotenia peňazí práve v období rastúcej inflácie. Slováci sú však pomerne opatrní a viac ako polovica z nich preferuje neinvestičné produkty. Pre každého druhého človeka je najčastejšou bariérou voči investovaniu strach zo straty financií.

Investovanie ako nástroj na zhodnotenie úspor dnes využíva len tretina Slovákov. Pre takmer dve tretiny je toto riešenie skôr jedna veľká neznáma. Až 52 % našincov okrem toho siaha výlučne po neinvestičných produktoch a radšej držia svoje peniaze na bežných či sporiacich účtoch, poistkách alebo klasických terminovaných vkladoch. Slováci sú totiž stále pomerne konzervatívni a preferujú istotu pred vyšším zhodnotením. Potvrdzuje to aj prieskum, ktorý zrealizovala spoločnosť Go4insight pre 365.bank.

Bariérou voči investovaniu je najčastejšie strach zo straty peňazí. Ako dôvod to uviedla približne polovica tých, čo by nechceli investovať. Dlhá viazanosť financií odrádza od investovania 29 % Slovákov a 25 % uviedlo ako prekážku, že sa v investovaní nevyzná. Riešením pre konzervatívnejších ľudí môže byť preto spojenie termínovaného vkladu s investovaním do podielových fondov.