utorok 19. júla 2022

Upozorňujeme: Zranenia pri sexe

Letné milovanie nemusí byť len o rozkoši. Podľa prieskumu spoločnosti Lovehoney až 37 % ľudí utrpelo pri letných milostných hrách nejaké zranenie. Viac nehôd sa prihodilo pritom mužom (39 %) než ženám (36 %). Čo sa týka veku, „najviac postihnutou“ skupinou sú ľudia od 35 do 44 rokov, na ktorých pripadá takmer polovica (konkrétne 47 %) týchto poranení. 

Najčastejšie, v 65 % prípadoch zranení, si ľudia pri sexe privodili len menej vážne odreniny, 54 % si zo sexu odnesie aj modriny. „Pomerne bežné sú však i natiahnuté svaly (39 % prípadov). U 16 % ľudí malo milovanie za následok poranenie chrbta, 11 % z nich si odnieslo natrhnutú vagínu a 5 % natrhnutý análny otvor. Vážnejšie problémy, ako je zlomenina penisu utrpeli asi 3 % ľudí, 2 % sa po sexe trápi nejakou zlomeninou,“ uvádza Adam Durčák. Ďalšou rozšírenou zdravotnou nepríjemnosťou sú aj infekcie močových ciest, ktoré vznikajú predovšetkým u žien (31 % prípadov u nežného pohlavia verzus 10 % prípadov u mužov). Prevenciou zápalov je predovšetkým správna a dostatočná intímna hygiena. 

Pri akých sexuálnych pozíciách dochádza najčastejšie k zraneniu? Najviac, približne polovica ľudí, sa zranilo pri sexe „na psíka“. Druhá pomyselná priečka patrí misionárskej polohe, pri ktorej sa zranila necelá tretina respondentov prieskumu. Na treťom mieste sa so 16 % zranení umiestila poloha „na koníka“. K zraneniam pri sexe najčastejšie dochádzalo v spálni (55 % prípadov), nasledovala pohovka (26 %) a schody (22 %). „Najviac zranení sa odohralo počas penetratívneho sexu, avšak zaujímavé je, že bezmála 24 percent mužov a 16 percent žien sa zranilo pri orálnom sexe,“ dodal Adam Durčák.