piatok 22. júla 2022

Riadim: Skôr než vycestujete

Ako zabezpečiť, aby dovolenka prebehla čo najhladšie? Vzhľadom na to, že toto leto dochádza k chaosu najmä na letiskách, dovolenkári by sa mali vopred veľmi dobre pripraviť na svoje cestovanie. Spoločnosť zaoberajúca sa vývojom softvéru na mieru pripravila užitočné technické rady pre bezpečné a príjemné cestovanie.

Odfoťte si cestovné doklady: Pri cestovaní sa potrebujete preukázať svoju identitu. Ak nastane situácia, že stratíte, alebo vám ukradnú doklady, bude oveľa jednoduchšie dostať sa do cieľa a späť, ak budete mať ich fotografie. Jednoduchým spôsobom, ako to urobiť na iPhone, je použiť skener dokumentov zabudovaný do natívnej aplikácie s poznámkami. Prípadne môžete na zariadení so systémom Android nasnímať niekoľko fotografií a označiť ich vo svojej galérii ako obľúbené. Odpadne vám tak všetok problém s hľadaním dokladov v batožine. Oplatí sa tiež uložiť identifikačné dokumenty ako súbory PDF a preniesť ich kópiu do iných zariadení. V dôsledku toho budete mať k nim prístup aj off-line. To je užitočné najmä vtedy, keď nemáte zabezpečené internetové pripojenie.

Majte prehľad o svojich veciach: Strata vecí na dovolenke dokáže dovolenkárov vystresovať práve vtedy, kedy by mali oddychovať. Aby ste tomu zabránili, použite digitálny sledovač, ktorý pomôže sledovať cennosti aj v prípade straty. Tieto sledovače možno použiť na notebookoch, telefónoch, peňaženkách, kľúčoch aj batožine. Existuje viacero rôznych typov sledovačov, niektoré budú s Bluetooth a iné budú používať GPS.

Nespoliehajte sa na papierové palubné lístky: Papierové palubné lístky je ľahké zameniť, takže by bolo rozumné využiť ich digitálnu formu. Môžete sa prihlásiť na webovú stránku leteckej spoločnosti a dohodnúť sa, že vám pošle palubný lístok mailom. Existuje tiež možnosť stiahnuť si aplikáciu vašej leteckej spoločnosti. Je tiež potrebné pripomenúť, že niektoré letecké spoločnosti vám budú účtovať poplatky za tlač palubných lístkov, takže sa oplatí mať ich v digitálnej forme. Pamätajte pritom, že zobrazenie palubného lístka závisí od dostatočne nabitého zariadenie. Zvážte prípadne používanie powerbanky.

Využite GPS sledovač: Je pravdepodobné, že budete cestovať do niektorej z mnohých obľúbených turistických destinácií a to so sebou prináša cestovateľský chaos. Kvôli zápcham na cestách a veľkým davom ľudí, ktorí sa zhromažďujú, aby obdivovali miestne atrakcie, budete podliehať zdržaniu. Aby ste tomu zabránili, oplatí sa využiť GPS, ktoré vám poskytne podrobnosti o navigácii a premávke. Nebudete tak musieť zbytočne čakať v dlhých kolónach. Na zmiernenie akýchkoľvek problémov s navigáciou v cieli, ktorý nepoznáte, je rozumné využiť aplikácie, aby ste znížili pravdepodobnosť, že sa stratíte.

Rezervácia pobytu: Všetky dovolenkové destinácie budú preplnené návštevníkmi, najmä počas hlavnej sezóny. Oplatí sa preto rezervovať si miesto pobytu v dostatočnom predstihu. Využiť pritom môžete rôzne aplikácie na vyhľadávanie ubytovania a venujte čas aj recenziám od iných cestovateľov. Ušetriť peniaze za ubytovanie pomôžu rôzne vernostné programy či darčekové karty so zľavou.

Pripravte si zábavu: Pri cestovaní sa vyskytnú obdobia, kedy sa nudíte čakaním. Preto je dôležité zabezpečiť, aby ste mali po ruke zábavu. Vytvorením prispôsobeného zoznamu skladieb a stiahnutím podcastov sa už nikdy nebudete nudiť! Keďže v lietadle nebudete mať signál, je dôležité mať stiahnuté všetky zoznamy skladieb, podcasty a filmy, aby ste k nim mali prístup off-line. Môžete sa počúvaním cestovateľského podcastu pripraviť na váš pobyt pred samotným príchodom.

Získajte digitálny vodičský preukaz: Digitálny vodičský preukaz je užitočný, pretože ho možno použiť na identifikáciu pri cestovaní do zahraničia, takže pas nemusíte nosiť stále so sebou. Rýchlo sa aktualizuje novými informáciami, akou je napríklad zmena adresy. Ak by ste stratili, alebo vám ukradli mobil, môžete svoj digitálny identifikátor vymazať a následne získate nový.