piatok 31. marca 2017

Radíme: Svieži a plní energie aj na jar
Nedostatok vitamínov a vyčerpanie po dlhých chladných mesiacoch sa prejavuje nielen jarnou únavou, ale aj pochmúrnou náladou. Najúčinnejšou zbraňou v boji proti únave je pritom pozitívna nálada.

Dni sa predlžujú a spiaca príroda sa prebúdza. Paradoxne, mnohí z nás práve v tomto období pociťujú únavu a malátnosť. Dlhšie dni a väčší počet hodín slnečného svitu ovplyvňuje tvorbu hormónov a tieto vonkajšie a vnútorné zmeny sa v spojení so stresom, či po prekonaní vírusového ochorenia, prejavia únavou. Ako sa jej zbaviť ?

Do boja proti jarnej únave zasaďte hneď najsilnejší tromf: čistú vodu, ktorá vám pomôže vyhnúť sa bolestiam hlavy. Pite jej veľa a nahraďte ňou sladené nápoje plné cukru. Ak máte chuť na niečo teplé, doprajte si šálku zeleného čaju, ktorý má silnejšie povzbudzujúce účinky ako káva a je známy vysokým obsahom antioxidantov. Vitamíny si do tela dopĺňajte zelenými džúsmi a smoothie nápojmi, ktorými môžete nahradiť raňajky. Špenát, avokádo, zelerové listy, kapusta púčková, či zelený jačmeň - to sú superpotravinové hviezdy jarného nápoja, ktorá vám dodá energiu a vitamíny.

Naši predkovia vedeli, prečo si treba pred Veľkou nocou dopriať 40-dňový pôst bez mäsa. Nešlo len o duchovnú očistu, ale aj prečistenie organizmu a naštartovanie metabolizmu diétnejšou stravou. Vyhnite sa tmavému a tučnému mäsu, zvoľte radšej hydinu, ryby alebo huby. Doprajte si viac zeleniny tak, aby zabrala tretinu vašej porcie. Jedzte menej a častejšie, organizmus tak nezaťažíte trávením a budete sa cítiť sviežejšie.

Žijete hektický život a neviete si nájsť čas na pohyb? Začnite schodmi, pokračujte prechádzkou do supermarketu, alebo vystúpte z autobusu či električky o zastávku skôr, aby ste sa mohli do práce aspoň trochu prejsť. Čaká vás slnečná sobota? Nechajte upratovanie upratovaním a vyberte sa do prírody. Veď vysávať či variť sa dá aj večer.