piatok 8. júna 2018

Aktuálne: Belasý motýľ

Slováci môžu vo verejnej zbierke finančne podporiť muskulárnych dystrofikov. Odkázaní sú na pomoc druhej osoby, pretože ich svaly sa stávajú bezvládnymi.

Zbierka sa koná v piatok v približne 60 slovenských mestách a dedinách. V uliciach sa bude rozdávať symbol ochorenia – belasé motýliky a informačné letáčiky. "Motýľ je symbol ľudí so svalovou dystrofiou. Vyjadruje túžbu po slobodnom pohybe a zároveň našu krehkosť", hovorí Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR. Ľudia môžu pacientov s ochorením podporiť a prispieť do prenosných pokladničiek. Výnos zbierky je určený na doplatky za kompenzačné pomôcky pre chorých, ktoré sú finančne náročné. Výťažok sa preto používa na doplatenie na pomôcky, najmä zdviháky, elektrické vozíky, špeciálne mechanické vozíky, elektrické postele, špeciálne sedačky, odsávačky hlienov, centrály elektrickej energie a iné špecifické pomôcky. Doteraz sa z verejnej zbierky Belasý motýľ pomohlo v 569 prípadoch v celkovej sume 303.063 eur.
   
Svalových dystrofikov tiež možno podporiť poslaním darcovskej SMS v hodnote dve eurá s textom DMS MOTYL na číslo 877. Rovnako sa dá prispieť priamo na účet zbierky SK2211000000002921867476, prípadne on-line cez web belasymotyl.sk. Tam možno nájsť aj informácie o použití vyzbieraných prostriedkov.