pondelok 25. mája 2020

Upozorňujeme: Nebezpečný mobilbanking

Malvérov, ktoré napádajú mobilné bankovníctvo, je najviac za posledných 18 mesiacov. Cieľom týchto škodlivých softvérov je odcudzenie osobných údajov a prirodzene aj peňazí z bankových účtov. 

Podľa spoločnosti Kaspersky bolo v prvom kvartáli tohto roka odhalených 42.115 súborov tohto typu malvéru, čo je oproti posledným trom mesiacom vlaňajška 2,5-násobný nárast. Trójske kone, zamerané na bankovníctvo, tzv. bankári, sú v kybernetickej komunite všeobecne známou hrozbou a dôvod pre tento typ útokov je zrejmý. Primárnym cieľom je odcudzenie peňazí. Tieto škodlivé programy zväčša vyzerajú ako legitímna finančná aplikácia, ale keď sa obeť pokúsi dostať do svojej skutočnej bankovej aplikácie a zadá svoje bezpečnostné údaje, útočníci k nim získajú prístup. Podiel tzv. bankárov v prehľade mobilných hrozieb sa podľa informácií spoločnosti v prvom štvrťroku zvýšil na 3,65 percenta, čo oproti vlaňajšku predstavuje nárast o viac ako dva percentuálne body. Najviac zasiahnutými krajinami podľa podielu používateľov napadnutých malvérmi zameranými na mobilné bankovníctvo boli Japonsko, Španielsko a Taliansko.

V čase sociálneho dištancovania a uzavretých prevádzok používame naše mobilné zariadenia častejšie aj na vybavovanie finančných služieb, či už ide o komunikáciu na diaľku, platby alebo transakcie. Aby používatelia znížili riziko infikovania mobilného zariadenia malvérom, bezpečnostní experti odporúčajú inštalovať aplikácie iba z dôveryhodných zdrojov, ideálne z oficiálneho obchodu s aplikáciami (napríklad Google Play). Pomôcť môže aj bezpečnostný softvér.