pondelok 24. augusta 2020

EU: Ďalšie rokovania o vakcíne proti COVID-19

Európska komisia ukončila prípravné rozhovory o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 aj  so spoločnosťou CureVac. Predchádzajúce rokovania  sa uskutočnili so spoločnosťami Sanofi-GSK (31. júla) a Johnson & Johnson (13. augusta) a po podpísaní dohody o predbežnom nákupe so spoločnosťou AstraZeneca (14. augusta). Zámerom je uzavrieť dohodu o predbežnom nákupe, ktorá sa má financovať z nástroja núdzovej podpory, kde sú vyčlenené prostriedky na portfólio potenciálnych vakcín s rôznymi profilmi a od rôznych spoločností.

Plánovaná zmluva so spoločnosťou CureVac by umožnila všetkým členským štátom Európskej únie (EÚ) zakúpiť vakcínu, prípadne ju darovať krajinám s nižšími až strednými príjmami, alebo ju presmerovať do európskych krajín. Očakáva sa, že po preukázaní bezpečnosti vakcíny a jej účinnosti proti ochoreniu COVID-19 bude mať Európska komisia k dispozícii zmluvný rámec na prvý nákup 225 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ. Zároveň ďalej intenzívne rokuje aj s inými výrobcami vakcín.

CureVac je európska spoločnosť, ktorá je priekopníkom vo vývoji celkom novej triedy vakcín založených na molekulách mediátorovej ribonukleovej kyseliny (mRNA) prenášanej do buniek lipidovými nanočasticami. Na vývoji tejto platformy vakcín sa pracuje posledných desať rokov. Základným princípom je využitie týchto molekúl ako nosičov informácií, s pomocou ktorých začne telo produkovať vlastné účinné látky proti rôznym chorobám.