streda 26. augusta 2020

EU: Nové rokovania o vakcíne proti COVID-19

Európska komisia ukončila prípravné rozhovory s ďalšou spoločnosťou o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Moderna je piatou spoločnosťou, s ktorou komisia ukončila rozhovory po Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac  a predtým podpísala aj dohodu o predbežnom nákupe so spoločnosťou AstraZeneca.

Plánovaná zmluva so spoločnosťou Moderna by umožnila všetkým členským štátom Európskej únie (EÚ) kúpiť vakcínu, prípadne ju darovať krajinám s nižšími až strednými príjmami alebo ju presmerovať do európskych krajín. Očakáva sa, že po preukázaní bezpečnosti vakcíny a jej účinnosti proti ochoreniu COVID-19 bude mať  komisia k dispozícii zmluvný rámec na prvý nákup 80 miliónov dávok v mene všetkých členských štátov EÚ, a okrem toho aj možnosť nákupu ďalších 80 miliónov dávok. Komisia zároveň ďalej intenzívne rokuje aj s inými výrobcami vakcín.

Moderna je spoločnosť so sídlom v USA, ktorá je priekopníkom vo vývoji novej triedy vakcín založených na molekulách mediátorovej ribonukleovej kyseliny (mRNA). Kyselina mRNA zohráva zásadnú úlohu v humánnej biológii, pretože bunkám prenáša pokyny, že majú v tele tvoriť bielkoviny, a to vrátane bielkovín, ktoré môžu predchádzať chorobám, alebo proti nim bojovať.