pondelok 24. augusta 2020

Novinka: Gotická cesta on-line

K slovenskej a maďarskej jazykovej mutácii mapy Gotickej cesty regiónu Gemer-Malohont, ktorú vydalo občianske združenie Gotická cesta z Henckoviec v Rožňavskom okrese, pribudla jej interaktívna on-line forma. 

Slovenskú papierovú verziu mapy vydalo združenie prvýkrát vydalo v roku 2018. Maďarská mutácia pribudla o rok neskôr spolu s dotlačou slovenskej verzie. Elektronickú interaktívnu mapu, ktorá je postavená na mapových podkladoch Google máp, spustilo združenie pred aktuálnou letnou sezónou na  webe gotickacesta.sk/interaktivna-mapa/.  

Gotická cesta je tematickou kultúrno-spoznávacou turistickou trasou, ktorá spája významné historické pamiatky Gemera a Spiša. Meria takmer 650 kilometrov a vedie po cestách prvej až tretej triedy, ako aj po miestnych komunikáciách. Zahŕňa celkovo pamiatky v 9 mestách a 24 dedinách. Keďže sú Gemer a Malohont regióny s vysokou koncentráciou pamiatok aj prírodných krás, v mape sú okrem kostolov Gotickej cesty aj iné zaujímavosti: ďalšie pozoruhodné kostoly, hrady, kaštiele, ruiny kláštorov, jaskyne, prírodné atrakcie, technické pamiatky, synagógy, židovské cintoríny, múzeá, pamätné domy. Pre väčšiu prehľadnosť si môžete v legende mapy vypínať a zapínať jednotlivé kategórie podľa toho, čo vás zaujíma.