utorok 26. januára 2021

EDUNET: Pre vyše dvetisíc škôl

Už viac ako dve tisícky slovenských škôl sú pripojené k Edunetu a k školského internetu tak má prístup takmer 400-tisíc žiakov. Štartu obrovského projektu, ktorý má zabezpečiť školám bezproblémové pripojenie do siete a zároveň chrániť deti pred nástrahami internetu, v mnohom komplikovala pandémia Covid-19. Pripájanie škôl bude pokračovať podľa ich záujmu. Samotné školy pritom za služby neplatia, projekt manažuje a financuje Ministerstvo školstva SR.

Kým za normálnych okolností sa predpokladá, že tok dát bude smerovať skôr do škôl, aktuálna situácia a on-line výučba spôsobila, že dáta prúdia najmä opačným smerom. Učitelia vyučujú a často vysielajú zo škôl, čo mení nároky na sieť. Aktuálne je k Edunetu pripojených 2.073 škôl, čo v praxi znamená 395-tisíc žiakov a viac ako 61-tisíc učiteľov a zamestnancov škôl. Konektivita sa do škôl dodáva vždy najlepšou možnou technológiou, preferovaná je optická infraštruktúra. Kde nie je vybudovaná, škola je pripojená vzduchom cez moderné mikrovlnné spoje alebo technológiu LTE Advanced, čo je predchodca 5G sietí. Ak nie je možné školu pripojiť týmito technológiami, nastupujú ďalšie možnosti ako napríklad DSL. V školách sú inštalované najmodernejšie zariadenia, aj vďaka ktorým môžu mnohé z nich už dnes využívať vysoké rýchlosti pripojenia až 1Gbps.

Okrem konektivity sú súčasťou projektu aj ďalšie služby, predovšetkým ochrana detí a mládeže pred nevhodným obsahom a to na základe filtrov podľa veku používateľa. Tie nastavuje a definuje Ministerstvo školstva SR. Cez centrálny bod majú školy prístup k digitálnemu učivu. SWAN ako dodávateľ riešenia tiež zabezpečuje ochranu celej siete Edunet pred hekerskými útokmi. Rovnako napríklad nonstop monitoring poskytovaných služieb a služby call centra. Čo ale pocítili samotné školy okamžite, je vysoko nastavený štandard pokrytia priestorov modernou WiFi sieťou. „To doteraz nebolo štandardom. Školy ho doteraz riešili najmä svojpomocne. Na každej škole sme sa stretli s iným riešením. Buď išlo o sponzorské dary, alebo si škola sama nakúpila vybavenie. Častokrát to však neboli
profesionálne riešenia, ale riešenia určené pre domácnosti“, vysvetľuje Jozef Lasz. 

Zaujímavé čísla o Edunete
  • 2.073 aktuálne zapojených škôl
  • 10.000 nainštalovaných zariadení na školách
  • 100 Gbps celoslovenská chrbticová sieť SWANu tvorí základ Edunetu
  • 1 Gbps je najvyššia možná rýchlosť pripojenia škôl
  •  100 inštalačných tímov s pôsobnosťou po celom Slovensku pracovalo na realizácii projektu