streda 10. februára 2021

AI: Bezpečnostné kamery

Bezpečnostné videokamery predstavujú inteligentnú technológiu, ktorá vďaka umelej inteligencii (AI) pomáha rozvoju firiem aj spoločnosti. V kontexte pandémie umožňuje aplikáciu hlbokého učenia efektívne využívať pre rutinné organizačné úlohy. V roku 2021 sa očakáva nástup takzvanej hyperautomatizácie, kde bezpečnostné kamery podporia plnenie základných činností.

Trendy v oblasti bezpečnostných kamer pre rok 2021
Technológia predvídania: Úlohou bezpečnostných kamer bude čoskoro predpovedať správanie zaznamenaných subjektov a upozorňovať na potenciálne nebezpečné situácie. Reaktívne funkcie sa odsunú na druhú koľaj. Z  kamier sa stanú  aktívni radci a ochrankári sa sústredenia na činnosti, ktoré sa neazaobídu bez ľudskej prítomnosti.

Rozpoznávanie tvárí a vzorce správania: Informácie o správaní ľudí vo verejnom priestore sú dôležité na plánovanie infraštruktúry aj verejnú bezpečnosť. Inteligentné kamery hrajú zásadnú rolu pri zbere dát, napríklad pomocou technológie rozpoznávania tváre, a to aj keď ľudia nosia slnečné okuliare, pokrývky hlavy alebo rúška, prípadne ak odvracajú tvár od kamery.

Umelá inteligencia a hlboké učenie: Aplikáciu hlbokého učenia môžu maloobchodníci používať napríklad na zlepšenie zákazníckych skúseností, mestská samospráva pri monitorovaní prevádzky alebo pri správe inteligentných parkovacích systémov. Na monitorovanie a zaisťovaní bezpečnosti ich využívajú aj organizátori veľkých akcií alebobo správcovia dopravných uzlov a diaľnic. Technológia detekcie pohybu pomocou umelej inteligencie rozpoznáva, či sú zaznamenané objekty ľudí alebo vozidlá, dokonca rozlišuje osobné a nákladné automobily, motocykly a bicykle. Možno ich použiť na detekciu vlámania, podozrivého správania ľudí aj smeru pohybu predmetov napríklad v jednosmerných uliciach.

Progresívnavní automatizácia: Veľa firem sa snaží automatizovať maximum obchodných aj IT procesov. Technológie ako umelá inteligencia, strojové učenie, robotická automatizácia procesov (RPA) a inteligentný obchodný softvér budú čoraz dôležitejšie. Bezpečnostné kamery s ich integráciou budú analyzovať záznamy s minimálnou účasťou zamestnancov.

Ochrana životného prostredia a udržateľnosť:  Kamery s umelou inteligenciou môžu pomôcť chrániť životné prostredie, napríklad identifikovať pytliakov v prírodných rezerváciách, odhaliť vytváranie skládok, alebo nahlásiť spadnuté stromy či požiar.

Riadenie pandémie: Aplikácia hlbokého učenia pri pandémii poslúži na monitoring dodržiavania odstupov aj nasadenia rúšok. V nemocniciach napríklad pozná, ak pacient spadne a potrebuje pomoc. AI-motor umožňuje spustiť poplach na základe preddefinovaných parametrov s vyššou presnosťou než kedykoľvek predtým, napríklad ak sa vyskytnú udalosti inak, než sa očakávalo, alebo sa odchýlili od normálu. V budúcnosti bude možné prepojiť záznam z kamery so zvukovým záznamom. Kamera rozozná, či sa dav zhromažďuje, alebo sa rozdeľuje.