piatok 12. februára 2021

Digitálna stopa: Cenné informácie

Digitálna stopa je súbor dát a informácií, ktoré vytvárame našou aktivitou na internete. Od otvorenia Facebooku či Instagramu, cez prezeranie e-shopu, sledovanie videí alebo objednávku jedla. To všetko je digitálna stopa, ktorá môže byť úplne neškodná, no v extrémnych prípadoch môže byť dôvodom na zamedzenie štúdia na výberovej škole či zámienkou na neprijatie do zamestnania.

Digitálna stopa môže tiež poslúžiť kyberútočníkom na vytvorenie falošnej identity, ktorá kopíruje vaše správanie, aby od vás či vašich blízkych vylákali prístupové heslá či financie. Experti na kyberbezpečnosť z Aliter Technologies upozorňujú, že takéto falošné profily môžu v našom mene pýtať rôzne citlivé údaje, dostať sa napríklad do nášho bankového účtu a spôsobiť tak nemalú škodu. Digitálna stopa je častokrát zdrojom kyberšikany, kedy útočník vydiera používateľa pod hrozbou zverejnenia intímnych informácií. 

V rámci stopy zanechávame dva typy informácií. Pasívnu stopu tvoria dáta, ktoré zanechávame on-line nevedome a ide o zväčša o informáciu z akého zariadenia sa pripájame, aký operačný systém používame, aká je naša IP adresa, typ prehliadača či približná lokalita. Aktívnu digitálnu stopu tvoria častokrát zaujímavejšie dáta, ktoré zverejňujeme o sebe vedome, a síce naše názory a záujmy, vek, narodeniny, trvalé bydlisko, fotografie, informácie o rodine, históriu vyhľadávania, apod. Sú to všetko dáta, ktoré zväčša dobrovoľne umiestňujeme na sociálne siete či do verejných profilov pod rôznymi registráciami. 

Spoločnosti zbierajú informácie o návštevníkoch, aby lepšie poznali zákazníkov a efektívnejšie cielili na nich reklamu. Mali by sme si tiež rozmyslieť, čo o sebe sami publikujeme na sociálnych sieťach a aké informácie dávame vedome do on-line priestoru. V prvom rade sa odporúča nastaviť súkromie na sociálnych sieťach, pravidelne odstrániť históriu prezerania – špeciálne na počítačoch a zariadeniach, ktoré nie sú našimi súkromnými - ako aj prezerať stránky anonymizovane (takýto mód ponúka takmer každý internetový prehliadač). Pokročilejšou možnosťou je využiť anti-trackingové nástroje, ktoré zamedzujú softvéru sledovať a zaznamenávať naše kroky.