utorok 27. apríla 2021

Aktuálne: Krajiny s najväčším počtom miliardárok

Ženy miliardárky sú v porovnaní s mužmi miliardármi výrazne menej v centre pozornosti. Spoločnosť MoneyTransfers.com analyzovala najnovšie údaje z rebríčka Forbes World’s Billionaires List (2021) a prináša rebríček krajín s najväčším počtom miliardárok. Vytvorila desiatku TOP krajín aj s identifikovaním odvetvia, v ktorom sú najviac zastúpené miliardárky. Ak to nebolo možné, používal sa výraz „rôzne“ a označenie „diverzifikovaná“ znamená, že obchodné aktivity / finančné investície väčšiny miliardárok nie sú obmedzené na jedno odvetvie v danej krajine. Všetky finančné hodnoty v výskume sú uvádzané v amerických dolároch ($ - USD) - aby boli čo najpresnejšie vzhľadom na reprezentáciu finančných hodnôt od Forbes.

Asi nie je žiadnym prekvapením, že najvyšší počet miliardárok na svete s celkovým počtom 85 majú USA. Ich čistá hodnota majetku sa dohromady odhaduje na 555,9 miliárd dolárov. Alice Walton, dedička renomovaného maloobchodného impéria Walmart, je najbohatšou ženou v Amerike s kolosálnym čistým imaním 61,8 miliárd dolárov! Nasleduje Julia Koch, ktorej čisté imanie dosahuje 46,4 miliárd dolárov. Na druhom mieste je Nemecko s 29 miliardárkami. Kumulatívna čistá hodnota ich majetku dohromady je 102,5 miliárd dolárov. Okrem toho sedem z 29 miliardárok pochádza z oblasti zdravotníctva. Čína je na treťom mieste s 26 miliardárkami a ich celková čistá hodnota majetku predstavuje 165,7 miliárd dolárov. Yang Huiyan je najbohatšia žena v Číne s čistým imaním 29,6 USD, čo je majetok, ktorý si 39-ročná spoločnosť z veľkej časti zhromaždila v realitnom priemysle.

Medzi ďalšie krajiny s 10 a viac ženskými miliardárkami patrí Taliansko (13) a Hongkong (10), ktoré sú na štvrtom a piatom mieste. Farmaceutická magnátka Massimiliana Landini Aleotti je najbohatšou ženou v Taliansku s čistou hodnotou 9,1 miliárd dolárov, to isté platí pre technologického inovátora Zhou Qunfei v Hongkongu s čistou hodnotou 15,4 miliárd dolárov. Francúzsko obsadilo ôsmu pozíciu s piatimi miliardárkami, ktorých celkové čisté imanie dosahuje 95 miliárd dolárov. Až 77 % z týchto 95 miliárd dolárov je pripísaných Francoise Bettencourtovej Meyers. Ako vnučka zakladateľa L & Oreal má jej majetok čistú hodnotu 73,6 miliárd dolárov, čo z nej robí nielen najbohatšiu ženu vo Francúzsku, ale na celom svete. 

No a na opačnom konci sa na spoločnom 10. mieste ocitli Izrael, Nórsko, Rusko a Spojené kráľovstvo s tromi miliardárkami.