streda 28. apríla 2021

Sociálne médiá: Preč z nášho života

Aj keď majú sociálne médiá veľa pozitívnych vlastností, niekedy sa môžu zmeniť na veľmi toxické prostredie. Príkladom bol nedávno francúzsky futbalista Thierry Henry, ktorý skončil so sociálnymi sieťami kvôli kyberšikane a rasizmu. Spoločnosť Reboot Online využila on-line analytický nástroj Ahrefs na prieskum, v ktorých krajinách používatelia s najväčšou pravdepodobnosťou opustia sociálne médiá. Základom bola analýzy kľúčových on-line dotazov naznačujúcich jasný úmysel opustiť sociálne médiá.

Analýza on-line vyhľadávaní bola triedená do skupín podľa neustále sa opakujúcich dopytov na Google od jednotlivcov, ktoré najviac predikovali zámer opustiť sociálne siete, napríklad: Ako odstrániť sociálne médiá? Ako odstrániť Facebook? Ako odstrániť Instagram? Ako odstrániť Tumblr? Ako vymazať TikTok? Ako vymazať Twitter? Ako odstrániť Snapchat?

Podľa výsledkov s najväčšou pravdepodobnosťou opustia sociálne médiá najmä Američania, čo potvrdil najvyšší priemerný počet on-line dopytov za mesiac 1.134.400. To zodpovedá 36.594 on-line vyhľadávaní na túto tému každý deň. Keď sa to porovná s počtom aktívnych internetových používateľov v Amerike (312.320.000), opustiť sociálne siete plánuje 0,363 % amerických používateľov internetu. Na druhom mieste je India s počtom 497.940 on-line vyhľadávaní signalizujúcich zámer opustiť sociálne siete. Spojené kráľovstvo je na treťom mieste, pretože každý mesiac Briti zadajú v priemere 308.850 on-line dopytov, ktoré demonštrujú ich vôľu natrvalo opustiť sociálne siete. Keď vezmeme do úvahy počet aktívnych používateľov internetu vo Veľkej Británii (65.001.016), má záujem mesačne opustiť sociálne siete 0,475% britských používateľov internetu.Medzi ďalšie krajiny patrí Kanada (109.120 on-line vyhľadávaní) a Austrália (97.060 on-line vyhľadávaní), ktorých občania mesačne uskutočnia vyše 90.000 on-line vyhľadávaní naznačujúcich ambície ukončiť v dohľadnej budúcnosti sociálne siete (štvrté a piate miesto). Na opačnom konci 20. pozíciu obsadilo Španielsko s priemerným počtom 3.330 on-line vyhľadávaní občanov, ktoré prejavili svoju túžbu nadobro opustiť sociálne siete. Ak to porovnáme s počtom aktívnych používateľov internetu v Španielsku (42.400.756), plánuje mesačne iba 0,008 % španielskych používateľov internetu opustiť sociálne siete.

Tipy na obmedzenie používania sociálnych sietí:
1) Stop pre Push: Ihneď ako mobil vydá zvuk, láka našu pozornosť. Push notifikácie pripojené k aplikáciám sociálnych sietí je možné zakázať a bolo by rozumné urobiť to, aby sa znížil príjem sociálnych médií. Je pravdepodobné, že menej zvukov a svetiel upozornení od aplikácií sociálnych sietí bude mať pozitívny vplyv na produktivitu a úroveň koncentrácie.
2) Denný detox: Stanovte si denný cieľ a vymedzte si aspoň hodinu počas dňa, kedy nebude vôbec používaž sociálne siete - môže to byť počas rána, obeda alebo v noci - ktorákoľvek hodina vám vyhovuje najlepšie. Je to vynikajúci spôsob, ako sa odpútať od sociálnych sietí a znížiť svoju závislosť na nich. Možno si počas tej hodiny nájdete hobby, ktoré nezahŕňa zízanie na obrazovku.
3) Produktívny prístup: So sociálnymi sieťami sa dá ľahko dostať do nezmyselných debát, alebo sa nechať fixovať komediálnymi mémmi / videami, ale prečo netráviť svoj čas na sociálnych sieťach produktívne. Prečo aj tu nesledovať tie, o ktoré máte skutočný záujem a absorbovať ich obsah, aby ste získali cenné vedomosti?