štvrtok 15. apríla 2021

Inflácia: V marci zrýchlila na 1,4 %

Medziročný rast cien tovarov a služieb dosiahol na Slovensku v marci úroveň 1,4 %. Rast cien zrýchlil druhý mesiac po sebe (v januári bola inflácia 0,7 % a vo februári 0,9 %). V medzimesačnom porovnaní, teda oproti februáru t. r., rástli ceny taktiež rýchlejšie ako v predchádzajúcich mesiacoch, a to až o 0,5 %. Pod vyššiu marcovú infláciu sa podpísali hlavne drahšie pohonné látky a tiež zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška najrýchlejšie rástli ceny v kategórii alkohol a tabak (až o 8,1 %) kvôli spomínanej vyššej spotrebnej dani. Nasledovali ceny za pošty a spoje (rast o 6,6 %) a ceny v doprave (o 5,2 %) kvôli drahšej rope. Lacnejšie ako v rovnakom období vlaňajška nás vo februári vychádzalo hlavne bývanie a energie (o -1,1 %) a tiež potraviny (o -0,9 %). Práve tieto položky pôsobili v marci brzdiaco na infláciu. Ceny energií klesli vďaka zlacneniu elektriny a plynu od začiatku tohto roka. Ceny potravín sú medziročne nižšie v dôsledku bázického efektu, keďže v úvode minulého roka potraviny výrazne zdražovali. V cenách potravín sa prejavuje aj dobiehajúci vplyv lacnejších agrokomodít z minulého roka. Na mesačnej báze, teda oproti februáru, potraviny taktiež mierne zlacneli, a to o -0,2 %. Efekt lacnejších potravín ale bude len dočasný.

Analytička Jana Glasová očakáva, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia dosahovať podobné medziročné tempo, resp. bude postupne zrýchlovať. Smerom nahor ju budú tlačiť hlavne vyššie ceny benzínu a pridá sa aj zdražovanie potravín. Poľnohospodárske komodity na svetovom trhu totiž už mieria nahor, takže v nasledujúcich mesiacoch budú pôsobiť prorastovo na infláciu. Za celý tento rok očakáva priemernú infláciu na úrovni 1,5 %. Rastúci dopyt z Číny po bravčovom mäse z Európy povedie k tomu, že ceny bravčového pôjdu zrejme zanedlho hore. Zdražovanie sa zrejme prejaví pri vajíčkach, pod čo sa podpisuje aj vtáčia chrípka. To sa môže neskôr prejaviť aj na vyšších cenách hydinového mäsa. Očakávame, že počas tohto roka sa budú zvyšovať aj ceny chleba a pekárenských výrobkov, a to kvôli drahším obilninám a vyšším výrobným nákladom pekárov.V druhom polroku bude ceny potravín ovplyvňovať nová úroda. Pokiaľ bude dobrá, stlačí nadol ceny ovocia, zeleniny či obilnín.