utorok 13. apríla 2021

Malvér: Zmeny finančných hrozieb

Podľa správy spoločnosti Kaspersky Finančné kybernetické hrozby v roku 2020 sa síce celkový objem hrozieb prostredníctvom počítačov alebo mobilných telefónov znížil, ale kyberzločinci začali využívať nové a pokročilé techniky šírenia malvéru. Z geografického hľadiska boli útoky diverzifikovanejšie a rozsiahlejšie, najmä čo sa týka mobilného finančného malvéru. Ide o tradične lukratívnu oblasť, kde si vývoj vyžiadal zmenu taktiky kyberzločincov, najmä u mobilných bankárov, nakoľko špecifický typ malvéru je navrhnutý tak, aby kradol prihlasovacie údaje používateľov alebo dokonca priamo finančné prostriedky z ich účtov.

V roku 2019 patrilo do prvej desiatky krajín s najvyšším percentom používateľov, ktorí sa stretli s bankovým Android malvérom Rusko, Južná Afrika, Austrália, Španielsko, Tadžikistan, Turecko, Spojené štáty americké, Taliansko, Ukrajina a Arménsko. V roku 2020 sa situácia úplne zmenila. Experti spoločnosti Kaspersky zdôrazňujú, že v rebríčku došlo k zmenám na všetkých pozíciách. Rusko, dlhoročný líder v tejto kategórii, sa posunulo v roku 2020 až na siedme miesto. Zároveň Japonsko a Taiwan, ktoré sa v roku 2019 na zozname postihnutých krajín ani nenachádzali, obsadili prvé dve priečky. „V roku 2020 sme mohli pozorovať, že sa niekoľko nových krajín stalo novým cieľom kybernetických útokov. Najzjavnejším príkladom toho je Japonsko, ktoré čelilo vlne útokov bankového trójskeho koňa Wroba.g. Tou dobrou správou je, že väčšine týchto útokov je možné zabrániť. Používateľov preto vyzývame, aby pri realizácii mobilných finančných transakcií postupovali nanajvýš opatrne“, komentuje Miroslav Kořen.

Odborníci spoločnosti Kaspersky používateľom pre ochranu pred finančným malvérom odporúčajú nasledovné opatrenia:
• Inštalujte len tie aplikácie, ktoré sú zo spoľahlivých zdrojov, ako napríklad z oficiálnych obchodov.
• Skontrolujte, aké povolenia aplikácia požaduje – ak sa nezhodujú s funkciami, ktoré sú na jej používanie nevyhnutné, mali by byť podrobené detailnejšiemu skúmaniu.
• Nainštalujte si dôveryhodné bezpečnostné riešenie, ako napríklad Kaspersky Security Cloud, ktoré používateľa chráni pred množstvom finančných kybernetických hrozieb.
• Pravidelne inštalujte aktualizácie aplikácií ako aj bezpečnostné aktualizácie používaného softvéru.