streda 23. júna 2021

5G: Rozšírenie aj za Bratislavu

Najmodernejšia 5G sieť je aktuálne dostupná na Slovensku pre väčšinu obyvateľov hlavného mesta v 17 lokalitách Bratislavy a aj v časti Banskej Bystrice (stredné Slovensko). Od pondelka 21. júna 2021 pribudli k územiam s dostupnosťou 5G tiež prvé tri dediny za hranicou hlavného mesta Slovenska. 

Medzi pokryté územia Bratislavy 5G sieťou Telekom patria: Jarovce, Rusovce, Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto, Kramáre, Ružinov, Trnávka, Vajnory, Rača, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Karlová Ves, Dúbravka, Lamač, Devín a Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen). K nim teraz pribudli aj prvé dediny: Veľký Biel, Tomášov a Dunajská Lužná. Viaceré dediny v blízkosti hlavného mesta dosahujú vo vyťaženosti 4G siete pomerne vysoké hodnoty, preto sa operátor rozhodol priniesť 5G práve tam. Objem prevádzky tu razantne stúpa s postupnou výstavbou i vyššími dátovými nárokmi používateľov. Navyše aj počas dvoch vĺn pandémie a lockdownov ukázali veľký dopyt po dátach.

5G sieť s vysokou prenosovou kapacitou spustil v polovici mája t. r. na Slovensku aj ďalší operátor Orange - zatiaľ pre bratislavskú Petržalku a časť Banskej Bystrice.