streda 2. júna 2021

COVID semafor: Pre kultúrne podujatia

Ministerstvo kultúry SR spustilo web kulturnysemafor.sk s webovou aplikáciou ako on-line pomôcku pre organizátorov aj návštevníkov kultúrnych podujatí. S ich pomocou si môžu vyhľadať aktuálne podmienky pre ľubovoľné kultúrne podujatie či kultúrnu inštitúciu, ktorú plánujú navštíviť. 

Semafor pre kultúru nadväzuje na všeobecný COVID automat a jeho zóny a je rozdelený do siedmich stupňov, resp. farieb. Určuje počet návštevníkov na podujatí, potreby testov a tiež konzumáciu jedla či nápojov. Po vyplnení základných parametrov vygeneruje aktuálne platné podmienky pre daný okres, stupeň varovania či ostražitosti a podujatie.

V červenej fáze je povolených do 200 návštevníkov v exteriéri a do 150 návštevníkov v interiéri za podmienok 50 percentnej kapacity a na sedenie. Ružová fáza povoľuje 500 návštevníkov v exteriéri a 250 návštevníkov v interiéri, taktiež za podmienok 50 percentnej kapacity a na sedenie. V oranžovej farbe sa kultúrny semafor prepína na regióny a pridávajú sa aj interiérové kiná. Vo fáze monitoringu je možné organizovať podujatia s kapacitou 1.000 osôb v exteriéri a 500 v interiéri. Povinnosť negatívneho testu pri vstupe na kultúrne podujatia bude kultúrny semafor upravovať vždy podľa aktuálne platného covid automatu. V úvode fungovania kultúrneho semafora bude pri vstupe na kultúrne podujatia potrebný negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín alebo negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín.