štvrtok 3. júna 2021

Radíme: Zapamätateľné heslá

Počet našich aktivít on-line neustále narastá, pričom jedným z najväčších problémov, s ktorými sa neustále stretávame, je správne zapamätanie si hesla pre naše príslušné on-line účty / aplikácie, akými sú e-mail a sociálne médiá. Spoločnosť Reboot Online Marketing využila analytický nástroj Ahrefs na zistenie, ku ktorým on-line účtom / aplikáciam ľudia najčastejšie zabúdajú svoje prístupové údaje.

Spoločnosť Reboot Online Marketing identifikovala tri kľúčové on-line vyhľadávané výrazy / frázy, ktoré používatelia internetu použijú najčastejšie, keď si nepamätajú heslo pre on-line účet / aplikáciu - „zabudnuté heslo“, „zmena hesla“ a „obnovenie hesla“ v angličtine a prípadne v príslušnom primárnom jazyku každej krajiny, z ktorých sa vygeneroval priemer. Možno to nie je až také prekvapujúce, ale na prvom mieste je Gmail (t. j. Google Mail), ku ktorému používatelia zabúdajú heslo najčastejšie - s ohromujúcim priemerným počtom 454.100 on-line vyhľadávaní mesačne „zabudnuté heslo služby Gmail“, čo zodpovedá 14.648 vyhľadávaniam denne! Na druhej pozícii je Apple ID s 308.250 globálnymi on-line vyhľadávaniami každý mesiac „zabudol som Apple id“. Instagram je na treťom mieste, pretože každý mesiac sa v priemere vykoná 118.000 globálnych on-line vyhľadávaní používateľmi, ktorí si ťažko pamätajú svoje heslo („zabudnuté heslo Instagramu“). Na štvrtom mieste je Windows 10, ktorý zaznamenal v priemere 86.300 globálnych on-line vyhľadávaní mesačne od používateľov, ktorí si nemôžu správne spomenúť na svoje heslo pre tento operačný systém („zabudnuté heslo pre Windows 10“). Facebook („zabudnuté heslo pre Facebook“ - 78 500) a Steam („zabudnuté heslo pre Steam“ - 70 440) patria medzi ďalšie on-line účty / aplikácie, ktoré dosiahli vyše 70.000 globálnych on-line vyhľadávaní od tých, ktorí zabudli svoje heslo pre uvedenú platformu sociálnych médií a poskytovateľa digitálnych videohier na piatom a šiestom mieste.
Na opačnom konci je na 10. pozícii Amazon, pretože mesačne sa vykoná priemerne 32.900 globálnych on-line vyhľadávaní „zabudnuté heslo pre Amazon“ od spotrebiteľov, ktorí si nezapamätali svoje heslo pre elektronický e-shop.

Tipy na vytvorenie zapamätateľných hesiel
1) Myslite na nezabudnuteľné vety / texty piesní: Pravdepodobne si bez problémov spomenieme na niečo, čo má pre nás osobnú hodnotu - okrem sentimentálnych spomienok to môžu byť aj texty piesní. Zvážte použiť napr. prvé písmeno každého slova v texte vety alebo piesne, ktoré sú pre vás nezabudnuteľné a pridajte niekoľko čísel a / alebo špeciálne znaky na konci, aby ste si vytvorili heslo, ktoré bude zložité a zároveň pre vás jedinečné.
2) Použite svoju klávesnicu na inšpiráciu: Pomocou svojej fantázie vytvorte na svojej klávesnici zmysluplné vzory, ktoré vám umožnia prísť s robustným heslom. Pokúste sa vytvoriť geometrický tvar a pri predstavovaní svojho geometrického tvaru na klávesnici nezabudnite vedľa čísel zahrnúť aj písmená.
3) Zvážte využívanie renomovaného správcu hesiel: Prečo sa nevyrovnať problémom s pamätaním prihlasovacích údajov každého z vašich on-line účtov / aplikácií zverením ich správcovi hesiel. Uložia prihlasovacie údaje pre všetky vaše on-line účty / aplikácie na jednom mieste a pomáhajú automaticky sa do nich prihlásiť. Zašifrujú vašu databázu hesiel bezpečným hlavným heslom a to bude jediné heslo, ktoré si budete musieť pamätať.