streda 27. októbra 2021

Aktuálne: Drahšie obedy

Vládou schválená novela Zákonníka práce doterajší systém stravného na Slovensku založený na  stravných poukážkach či gastrokartách pre zamestnancov výrazne zdražie. Namiesto sľubovaného zrovnoprávnenia finančného príspevku s doterajšími formami stravného prinesie zdraženie obedov pre všetkých.

Stravné vyššie než 2,81 eur bude totiž zamestnancovi zdanené a negatívne ovplyvní aj výšku odvodov. Daňovo odpočítateľná položka vo výške 2,81 eur na obed je dnes v praxi žalostne nízka a je skôr formálna. Napríklad pri hodnote stravného 5,10 eura a príspevku zamestnávateľa zo sociálneho fondu vo výške dvoch eur bude nové daňovo-odvodové zaťaženie vo výške 0,59 eura na jeden stravný lístok. Asociácia moderných benefitov vyrátala, že takmer 1,5 milióna pracujúcich bez ohľadu na to, či budú využívať stravenky alebo peňažný príspevok, tak príde mesačne pri 20 pracovných dňoch o 11,80 eura. Zamestnanci sa nedostanú k zvýšenému stravnému ani vtedy, ak im zamestnávateľ v dobrej viere prispeje na obedy viac.

Namiesto viackrát sľubovanej podpory štátu zamestnávateľom aj zamestnancom počas pandémie táto novela prináša v praxi to, že štát stravné pre zamestnancov zdražie. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR pritom žiadala poslancov NR SR, aby prehodnotilo tento návrh zákona a v tejto forme ho neschválilo. Zdražovanie obedov ešte zhorší postupný rast cien potravín, energií aj nákladov na udržanie zamestnancov v gastrosektore.