štvrtok 28. októbra 2021

Aktuálne: Ekologické dušičky

Koniec októbra sa už na Slovensku tradične spája s prípravou na Sviatok všetkých svätých a Pamiatkou na zosnulých (dušičky). Tento rok je povolená návšteva cintorínov, samozrejme s dodržiavaním COVID opatrení, a na dvoch bratislavských opäť budú pre návštevníkov pripravené aj elektromobily. Postupne sa na internete rozširujú aj virtuálne cintoríny ponúkajúce možnosť zapáliť symbolicky sviečku či zanechať odkaz.

V Bratislave budú až do 8. novembra t. r.  predĺžené otváracie hodiny cintorínov aj krematória v správe bratislavského mestského pohrebníctva Marianum, navštíviť ich môžete denne od 7.00 do 20.00 hodiny. V krematóriu, na cintorínoch v Slávičom údolí a vo Vrakuni bude na odvoz k hrobovému miestu k dispozícii zadarmo aj elektromobil. Zároveň bude možné uhradiť nájomné za hrobové miesto priamo na najväčších bratislavských cintorínoch. V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu je potrebné dôsledné dodržiavanie všetkých opatrení na ochranu zdravia!

Bratislavský magistrát aj mestské pohrebníctvo apelujú na návštevníkov cintorínov, aby dbali aj na životné prostredie a využívali na výzdobu hrobových miest kvety, ktoré sú biologicky rozložiteľné a bude možné ich kompostovať. Rovnako pri používaní sviečok je vhodnejšie používať také, ktoré sú šetrnejšie k životnému prostrediu. Aktuálne majú obyvatelia možnosť využívať veľkokapacitné nádoby na BIO odpad a na cintorínoch v Lamači a Petržalke aj samotné kompostéry. Na presun počas blížiacich sa sviatkov sa odporúča využiť najmä mestskú hromadnú dopravu. Dopravný podnik Bratislava posilní spoje vybraných liniek a nasadí aj vozidlá s väčšou kapacitou. Mestská polícia Bratislava zároveň posilní svoje hliadky v okolí cintorínov aj krematória.