štvrtok 14. októbra 2021

i-Banking: Virtuálna karta

Virtuálna, elektronická platobná karta je určená na platby realizované na internete. Predstavuje bezpečnejší spôsob elektronických platieb. V prípade straty alebo odcudzenia údajov karty má podvodník prístup len k čiastke, ktorá je na karte prevedená. K údajom o bežnom účte sa prostredníctvom takejto karty dostať nemôže.

Virtuálna karta je teda od účtu oddelená. Ak s ňou chcete platiť, je potrebné na ňu najskôr previesť prostriedky z bežného účtu, teda dobiť ju. Dobíjanie sa dá zrealizovať v mobilnej aplikácii alebo internet bankingu, stačí zadať požadovanú čiastku a potvrdiť. Potom si už len pri platbe on-line nákupu zobrazíte jej údaje, ktoré prekopírujete do platobnej brány, aby ste mohli nákup dokončiť. Ak nechcete kartu dobíjať pred každým menším nákupom, môžete si na ňu previesť aj vyššiu čiastku naraz.

O vystavenie karty môžete požiadať priamo vo svojej mobilnej aplikácii alebo internet bankingu. Po schválení žiadosti je okamžite pripravená na použitie. Na virtuálnej karte nie je potrebné mať peniaze neustále. Ak kartu nepoužívate, môžete ju vynulovať tak, že si z nej peniaze prevediete naspäť na svoj bežný účet.