utorok 12. októbra 2021

Radíme: Bezpečný Internet

Internet najčastejšie využívame na komunikáciu, sledovanie sociálnych sietí, nákupy v e-shopoch, ale aj na správu financií či on-line bankovníctvo. S výrazným nárastom pohybu v digitálnom prostredí by však mala vzrásť aj naša obozretnosť. 
S ohrozením citlivých informácií, akými sú osobné údaje či prístup k účtu na sociálnych sieťach, sa už aspoň raz stretol takmer každý druhý Slovák. S ohrozením svojich financií má skúsenosť takmer každý tretí. 

Ukázal to prieskum agentúry STEM/MARK, ktorý zrealizovala pre mBank. Na čo si dať pozor, aby ste o svoje peniaze neprišli?
1. Overené e-shopy: Pri nakupovaní na internete, ktorému sa aspoň raz mesačne venuje až 70 % Slovákov, je dobré dodržať bezpečnostné pravidlá. Nakupujte len v overených e-shopoch a ak chcete nakupovať v novom on-line obchode, vyhľadajte si recenzie iných používateľov. Pred každým nákupom by ste mali skontrolovať aj zabezpečenie webu a platnosť certifikátu, ktorú zobrazíte kliknutím na ikonu zámku v riadku pred webovou adresou. Ďalším tipom je neplatiť svoj on-line nákup z účtu, na ktorom máte svoje úspory. Môžete si tiež jednoducho vo svojej mobilnej aplikácii či internet bankingu nastaviť limit pre rôzne typy transakcií. Odporúča sa mať limity nastavené na nižšiu čiastku a v prípade potreby ich dočasne navýšiť. Ak vašu kartu niekto zneužije, limit ho nepustí k vyššej čiastke.

2. Silné heslá: Skutočne silné heslo by malo pozostávať aspoň z 8 znakov, ktoré by mali zahŕňať veľké aj malé písmená, číslice, ale tiež špeciálne znaky, napríklad &%@. Heslo ku každému účtu by malo byť unikátne a je potrebné ho pravidelne obmieňať. V prípade zneužitia či úniku databázy s heslami tak heker nebude mať prístup ku všetkým vašim účtom.

3. Osobné údaje: Čím menej osobných informácií na sociálnych sieťach zverejníte, tým lepšie. Chráňte si svoje osobné identifikačné údaje (napríklad rodné číslo, číslo občianskeho či vodičského preukazu), číslo platobnej karty vrátane CVC/CVV kódu, ale aj adresu trvalého bydliska či vlastnoručný podpis. Predídete tak možnej krádeži identity. Nenechávajte svoje doklady bez dozoru a na sociálnych sieťach sa pochváľte svojimi zážitkami zo zahraničných ciest ideálne až po návrate domov, keď vaša nehnuteľnosť nebude prázdna. 

4. WI-FI siete: Väčšina verejných wi-fi sietí nie je zabezpečená, používajte ich len na obmedzené aktivity, napríklad čítanie správ. Nikdy počas takéhoto pripojenia nezadávajte prístupové údaje do svojich účtov. Pri používaní internet bankingu alebo pri platbe kartou v e-shopoch si zapnite vlastné mobilné dáta. Budete tak mať istotu, že nikto nesleduje, čo do svojho mobilu zadávate (heslá, číslo platobnej karty a pod.). 

5. Phishing: Slováci s reálnou skúsenosťou s ohrozením svojej bezpečnosti v on-line prostredí uviedli, že najčastejšie išlo o phishing (61%). Phishing je typ útoku, pri ktorom sa podvodník snaží elektronickou formou, napríklad cez e-mail či SMS, vylákať citlivé informácie, napríklad heslo, číslo platobnej karty alebo iné podobné informácie, ktoré sa dajú jednoducho zneužiť. Útočník sa pritom často vydáva za banku, finančnú službu či poštu. 

6. Skimming: Ide o metódu skopírovania platobnej karty pomocou špeciálneho zariadenia umiestneného na bankomate alebo platobnom terminály. Pri výbere hotovosti z bankomatu pri zadávaní PIN-kódu zakryte klávesnicu bankomatu a všímajte si podozrivé prvky, ktoré by nasvedčovali skimmingu. Využívajte možnosť bezkontaktného výberu peňazí a nastavte si limity na svojej platobnej karte. V aplikácii si môžete zablokovať transakcie s magnetickým prúžkom. Takmer nikde v Európe sa týmto spôsobom už neplatí. V prípade, ak vám niekto vašu kartu skopíruje, nebude ju môcť zneužiť.

Ak chcete svoje financie udržať v bezpečí, využite všetky bezpečnostné funkcionality, ktoré vám vaša banka ponúka.