štvrtok 4. novembra 2021

Home office: Ochrana koncových bodov

Pokračujúca práca zamestnancov z domu kladie na IT administrátorov a MSP poskytovateľov stále vyššie nároky. Tí sa tak musia prispôsobiť a rozšíriť svoje služby o nástroje IT bezpečnosti, hlavne v oblasti ochrany koncových bodov.

Medzi koncové body dnes už nepatria iba pracovné počítače či notebooky, ale do firemných sietí sa v súčasnosti pripájajú aj súkromné PC, tablety, inteligentné telefóny a hodinky či dokonca IoT zariadenia. Ak nie sú koncové body adekvátne chránené, vystavujú sa siete organizácií hrozbám útoku v dôsledku neaktualizovaného softvéru, nakazených emailov, domácich sietí zabezpečených slabými heslami alebo malvéru stiahnutému z podozrivých webových stránok.

Popri funkčnostiach vzdialenej správy a monitoringu súčasná situácia vyžaduje rozšírenie MSP portfólia o poskytovanie služieb ochrany koncových bodov pomocou nasledujúcich nástrojov:
• Endpoint detection and response (EDR): EDR riešenia umožňujú monitoring koncových zariadení, pričom poskytujú prehľad o možných problémoch a hrozbách v reálnom čase.
• Centrálne riadený antivírus: Antivírusové riešenie s centrálnou správou, dovoľuje komfortne chrániť zariadenia používateľov z jednej konzoly. Neposkytuje takú komplexnú ochranu ako EDR, ale postačí na ochranu zamestnancov s nižšími bezpečnostnými rizikami.
• Správa hesiel: V prípade pokusu o neautorizovaný prístup je bezpečná správa hesiel prvou líniou obrany. Silné, unikátne a bezpečne uložené heslá sú dnes základným predpokladom úspešnej ochrany firemných sietí.
• Ochrana emailov: Vzhľadom na to, že je dnes väčšina útokov vedená prostredníctvom mailov, môže slabé zabezpečenie elektronickej pošty viesť k vážnym problémom celej firemnej siete. Preto je nutné maily v koncových bodoch filtrovať od spamov, phishingu, spoofingu a sociálneho inžinierstva.