utorok 2. novembra 2021

SMH & GOAT: Najnezrozumiteľnejšie skratky

Používatelia internetu, najmä mileniáli neustále vyvíjajú spôsoby, ako skrátiť slová, ktoré používajú pri písaní textových správ či vytváraní príspevkov na sociálnych sieťach. Textové skratky bombardovali chatovacie miestnosti aj kanály sociálnych médií. Ktoré z nich však boli nakoniec najviac nezrozumiteľné?

Pieskum Case24.com/uk extrahoval údaje o globálnom objeme vyhľadávania z on-line analytického nástroja Ahrefs na zistenie, ktoré skratky bolo najťažšie rozlúštiť. Používatelia prirodzene aj v tomto prípade hľadajú vysvetlenie cez Google.


SMH (Potriasť hlavou) si zabezpečilo prvé miesto s počtom 897.600 priemerných celosvetových mesačných vyhľadávaní jeho významu. V roku 2004 bolo pridané do Urban Dictionar, ktorý ho definoval ako reakciu na situácie, ktoré človek považuje za smiešne alebo hlúpe, a odvtedy získalo vyše 2.000 kladných ohlasov. Na druhom mieste s vyše 400.000 priemerných globálnych vyhľadávaní za mesiac je skratka LMAO (Laughing My A** Off). Mnohí sa už mohli stretnúť s touto všadeprítomnou skratkou, ktorá často sprevádza vtipné správy a mémy, ale jednoducho nemajú potuchu, čo  presne znamená. Tretia najviac mätúca skratka je TBH (To Be Honest), čo viedlo k priemernému vyhľadávaniu na Google 398.200 mesačne. Prudký nárast vyhľadávania o 300 % za posledných 12 mesiacov na základe Google Trends zaznamenala tiež skratka GOAT (Greatest of All Time) - 215.700 priemerných mesačných vyhľadávaní významu jej prinieslo 11. miesto. Zrejme aj vplyvom trendu práce z domu sa na 9. a 15. mieste umiestnil skratky AFK (Away from Keyboard) a BBL (Be back later) s priemerným globálnym vyhľadávaním 266.600 a 166.100 za mesiac.  Často sa používa aj pri hrách, aby ste komukoľvek na druhom konci obrazovky dali vedieť, že budete dočasne neaktívni.