pondelok 1. novembra 2021

Upozorňujeme: Podvodné telefonáty

V Bratislave opäť útočia na seniorov podvodníci, ktorí prostredníctvom telefonátov s vymyslenou zámienkou požadujú finančnú hotovosť cez bankové prevody. V súvislosti s dvomi prípadmi zo štvrtka 28.10.2021 už bolo začaté trestné stíhanie pre podvod a páchateľom hrozí päťročný trest. 

Polícia informuje o posledných prípadoch na sociálnej sieti. V prvom volal podvodník žene z Ružinova na pevnú linku a ako rodinný príslušník žiadal požičať peniaze, ktoré mala poslať na nadiktovaný bankový účet. Až pri večernom telefonáte s dcérou žena zistila, že sa stala obeťou podvodu vo výške 8.000 eur. V druhom prípade opäť telefonicky na pevnú linku volal údajný lekár 79-ročnej žene. Jej syn mal mať dopravnú nehodu, pri ktorej utrpel vážne zranenia a on požaduje uhradiť škodu spôsobenú na druhom aute vo výške 10.000 eur prostredníctvom bankového prevodu. Poškodená previedla iba 6.000 eur, pretože sa telefonicky skontaktovala s dcérou a zistila, že ide o podvod.

Pri každom podobnom telefonáte zvýšte svoju obozretnosť a overte si jeho obsah. V prvom rade sa spojte so svojou rodinou, prípadne zavolajte na políciu. V žiadnom prípade nerealizujte bankové prevody či výbery z bankomatov pod nátlakom a neodovzdávajte peniaze neznámym ľuďom.