utorok 30. novembra 2021

Radíme: Ako skončiť závislosť na mobile

Počas výzvy #SklapniMobil pomôže s digitálnym detoxom 24 jednoduchých denných úloh. Adventný kalendár zdravého používania mobilu pomáhali navrhnúť odborníci na digitálne závislosti a zdravý životný štýl. Ich návrhy možno zhrnúť do niekoľkých odporúčaní.

1. Zmapujte si vlastnú aktivitu
Koučka digitálneho detoxu Aneta Baklová odporúča začať s prehľadmi, ktoré nájdete v nastaveniach smartfónu v časti Digitálna pohoda alebo Doba používania obrazovky. Koľko času denne strávim pred obrazovkou? Ktoré aplikácie mi zaberajú najviac času? Môžete si tiež položiť hlbšie otázky, napríklad pri akých činnostiach a kedy najčastejšie siahate po telefóne. Je príčinou stres alebo nuda? Môžem tieto impulzy využiť iným spôsobom?

2. Nájdite si vlastný odmeňovací systém
Hranie hier alebo nutkavé používanie sociálnych sietí uvoľňuje dopamín, hormón v mozgu, ktorý vyvoláva pocit šťastia. Dopamín sa však uvoľňuje aj po športe, dobrom jedle, alebo keď trávime čas s ľuďmi, ktorých máme radi. „Nájdite si vo svojom živote prirodzené odmeny, pri ktorých môžete na chvíľu odložiť telefón“, radí Adam Kulhánek, odborník na závislosti.

3. Určite si vlastný časový limit
„On-line závislosti môžete predísť tak, že si jasne stanovíte, ako dlho a na čo budete v daný deň používať internet a technológie“, hovorí Adam Kulhánek. Aj to sa dá v smartfónoch jednoducho nastaviť pomocou časových limitov pre jednotlivé aplikácie.

4. Urobte si pauzu
„Hlavným prejavom závislosti od internetu je salience. Stav, keď telefón, hra alebo sociálne siete používateľa úplne pohltia, až zabudne na čas“, pokračuje Adam Kulhánek. Rýchlym riešením je urobiť si krátku prestávku od on-line zábavy. Stav pohltenia sa okamžite preruší.

5. Požiadajte o pomoc blízkych
Rozhodnutie pre digitálny detox alebo odpojenie sa od on-line prostredia na určitý čas môže byť pre niekoho relatívne jednoduché, pre iného náročné, dokonca môže vyvolávať úzkosť. „Ak sa rozhodnete pre digitálny detox, informujte o tom svojich priateľov, rodinu a blízkych a požiadajte ich o partnerstvo a podporu“, radí psychológ Marek Madro.