pondelok 13. decembra 2021

Upozorňujeme: Nebezpečný sprej, krém aj šampón

Na nové nebezpečné kozmetické výrobky v Európskej únii, ktoré boli nahlásené do systému RAPEX (Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) v Nemecku a vo Francúzsku, upozornil Úrad verejného zdravotníctva SR. Predávajú sa aj cez internet!

V pleťovom spreji Aqua Wasserspray značky dm Balea (typ výrobku/číslo výrobku: neuvedené, výrobná dávka: všetky šarže, čiarový kód: 75 ml: 4058172107658, 150 ml: 4058172107498) z Nemecka (https://www.dm.de) obsahuje pomnožené množstvo baktérii Burkholderia cenocepacia a Ralstonia pickettii. Výrobky môžu predstavovať riziko infekcie pre spotrebiteľov s oslabenou imunitou.

Anti-oxidačný krém Instantly Wrinkles Remover Antioxidante Skin Lifting Wrinkles Cream značky GORGIQUE (bez ďalších údajov) obsahuje látku – Diethylene glycol (DEG) 4,9 % (m/m), čo je v rozpore s európskou legislatívou o kozmetických výrobkoch. Výrobok sa predáva cez internet prostredníctvom stránky WISH.

Šampón na farbenie vlasov Color shampoo – keratin color hair – Black značky MOKERU (bez ďalších údajov) obsahuje látku anilín a látku m-aminophenol (3-aminophenol), v rozpore s európskou legislatívou o kozmetických výrobkoch. Výrobok sa predáva cez internet prostredníctvom stránky WISH.