utorok 7. decembra 2021

Vianoce 2021: Ako sa vyhnúť podvodom

Vianočné darčeky budú tento rok Slováci zrejme nakupovať v rekordnej miere cez internet. Aktuálny lockdown sa pravdepodobne predĺži až do Vianoc. Znamená to, že kto nestihol vianočné nákupy vybaviť v predstihu, bude musieť niektoré darčeky objednávať on-line, čo privedie k internetovému nakupovaniu aj ľudí, ktorí zvyknú uprednostňovať kamenné predajne.

On-line nakupovanie vďaka širokému výberu, možnostiam ľahko porovnať ceny či parametre a zvyčajne aj rýchlemu doručeniu tovaru, nikdy nebolo jednoduchšie a pohodlnejšie ako v súčasnosti. Odborník na kybernetickú bezpečnosť však pripomína, že nákupy v eshopoch so sebou prinášajú aj riziká, a to obzvlášť pre ľudí, ktorí nemajú s používaním internetu veľké skúsenosti. Podľa britského Národného centra kybernetickej bezpečnosti (NCSC) vzniká pri každom incidente, ku ktorému dôjde pri vianočnom nakupovaní, škoda v priemere za 775 libier. „V roku 2020 si podľa Eurostatu objednalo služby alebo tovar cez internet bezmála 70 % Slovákov, čo je takmer o desať percentuálnych bodov viac, ako v roku 2015. Veľké množstvo ľudí starších ako 16 rokov, hlavne v skupine seniorov, však stále nemá s eshopmi skúsenosti“, pripomína konzultant Roman Čupka.

Odporúča niekoľko jednoduchých zásad, užitočných pri internetovom nakupovaní. Prvou radou je využívať výlučne osvedčených obchodníkov. Ak ide o neznámu značku, je dobré si reputáciu obchodníka pred objednávkou preveriť a vyhľadať si hodnotenie od predošlých zákazníkov. Druhým dôležitým pravidlom je všímať si pred adresou internetového obchodu v prehliadači ikonu zámku, ktorá signalizuje, že prenos údajov je zašifrovaný. Ak ikona zámku chýba, je nebezpečné na takejto stránke zadávať údaje platobnej karty, heslá či iné osobné údaje. Obchodníci dnes zákazníkom umožňujú, aby si u nich uložili údaje o svojej platobnej karte pre budúce použitie. Pri opakovaných objednávkach vďaka tomu vedia nákup urýchliť, R. Čupka však tento krok neodporúča. Často sa stáva, že aj renomovaným firmám ako sú aerolinky uniknú údaje o zákazníkoch, a to vrátane čísiel platobných kariet. Ukladanie detailov kariet na weboch obchodníkov preto zbytočne zvyšuje riziká ich zneužitia. K všeobecne užitočným zásadám ochrany pred útokmi hekerov a kybernetickými podvodníkmi patrí používanie silných hesiel, aktualizácie operačného systému a používaného softvéru. Povinnou výbavou každého počítača by mal byť aktualizovaný antivírusový program, firewall a VPN klient na vytvorenie bezpečeného šifrovaného pripojenia. Jedným najdôležitejších krokov je tiež nastavenie vlastného hesla na domácom smerovači, odkiaľ sa používateľ pripája k internetu.