pondelok 6. decembra 2021

On-line: EU Most Wanted

Na internetovej webstránke eumostwanted.eu si môžete prezrieť fotografie hľadaných osôb na úteku a svojimi informáciami aj anonymne pomôcť polícii pri pátraní. Aktuálne je tu zverejnených 62 osôb hľadaných za závažnú trestnú činnosť ako vražda, obchodovanie s omamnými látkami či obchodovanie s ľuďmi

Kampaň EU Most Wanted spustila Európska sieť tímov aktívneho hľadania ľudí na úteku (ENFAST) s podporou Europolu. Od zverejnenia internetovej stránky v roku 2016 sú kampane EU Most Wanted čoraz úspešnejšie. V minulom roku bolo zatknutých 16 osôb na úteku, päť z nich vďaka kampani. Páchatelia sa v dôsledku zvýšenej informovanosti verejnosti prihlásia aj sami. Od roku 2016 bolo zatknutých 110 osôb na úteku, v 41 prípadoch pomohli informácie z kampane.

Členovia ENFAST sú špecializovaní na vyhľadávanie zločincov na úteku, ktorí sú podozriví, alebo boli odsúdení za závažnú trestnú činnosť a sú na nich vydané európske zatýkacie rozkazy. Spolupráca medzi členskými štátmi je kľúčová, keďže hľadané osoby na úteku často unikajú z krajiny do krajiny.