štvrtok 6. januára 2022

Bezpečnosť: Na čo sa spoliehame najviac?

Analýza anonymizovaných údajov, ktoré dobrovoľne poskytli návštevníci webovej stránky Privacy Checker ukázala, aké nastavenia zabezpečenia (prísne, stredné alebo uvoľnené) pre jednotlivé služby alebo platformy používateľov zaujímajú najčastejšie. Údaje boli získané v období od 1. decembra 2019 do 15. novembra 2021. 

Odborníci na sociálne médiá spoločnosti Kaspersky analyzovali, pre ktoré služby a platformy používatelia otvárali bezpečnostné inštrukcie najčastejšie. V súčasnosti je na platforme Privacy Checker predvolené nastavenie strednej úrovne. Pokiaľ ide o digitálne služby, používatelia TikToku hľadali prísne bezpečnostné tipy najviac - podiel požiadaviek 71 %. Ruská sociálna sieť VK bola na druhom mieste s podielom požiadaviek na najvyššiu úroveň bezpečnosti 48 %. Na treťom mieste skončil Instagram – 42 % dopytov sa týkalo prísnych nastavení. Úroveň bezpečnosti Facebooku je zároveň najmenej znepokojujúca – podiel požiadaviek na najsilnejšie bezpečnostné tipy bol 33 %.

Majitelia iPhonov sa viac zaujímajú o ochranu údajov v rámci mobilných platforiem. Viac ako polovicu (53 %) všetkých dopytov tvorili vyhľadávania najvyššej úrovne zabezpečenia, zatiaľčo podiel dopytov stredného zabezpečenia bolo na úrovni 42 %. U operačného systému Android vyhľadávalo nastavenia pre strednú úroveň 57 % používateľov. O najsilnejšie bezpečnostné tipy sa zaujímalo len 39 % opýtaných. Čo sa týka desktopových platforiem, viac ako polovica používateľov počítačov Mac (59 %) sa zaujímala o nastavenia strednej úrovne, zatiaľčo podiel používateľov systému Windows bol nižší a predstavoval 41 %. Majitelia zariadení Mac hľadali tipy na prísne zabezpečenie menej ako majitelia zariadení Windows – 33 % oproti 41 %. Po analýze všetkých požiadaviek sa tiež ukázalo, že Android bol najobľúbenejšou platformou medzi používateľmi, ktorí na webovej lokalite Privacy Checker hľadali bezpečnostné tipy; ich podiel bol 67 %. Podiel žiadostí pre iPhone bol len 11 % a pre Mac 4 %. Takmer pätina (18 %) všetkých dopytov pochádzala zo systému Windows.

Rýchla kontrola ochrany osobných údajov:
  • Pred kliknutím na akýkoľvek odkaz ho najskôr skontrolujte. Prejdite naň kurzorom myši, aby ste zobrazili URL adresu a pozrite sa, či neobsahuje pravopisné chyby alebo iné nezrovnalosti. Aj keď správa alebo e-mail prišli od najlepšieho priateľa, nezabudnite, že aj jeho účty mohli byť napadnuté hackermi. Zostaňte ostražitý v každej situácii. Aj keď správa vyzerá neškodne, k odkazom a prílohám pristupujte so zvýšenou pozornosťou.
  • Súkromné browsovanie s využitím bezpečnostného softvéru vám pomôže vyhnúť sa sledovaniu na internete.
  • Pre každú službu používajte iné heslo. A aj keď vám ukradnú jeden z účtov, ostatné nebudú kompromitované.
  • Zapamätať si dlhé jedinečné heslá pre množstvo služieb/platforiem môže byť dosť náročné, no so správcom hesiel si stačí pamätať len jedno hlavné heslo.
  • Používatelia iPhonu majú k dispozícii niektoré ovládacie prvky ochrany súkromia, ktoré poskytuje spoločnosť Apple. Môžu blokovať prístup aplikácie k fotografiám, kontaktom a funkciám GPS, ak si myslia, že tieto oprávnenia nie sú potrebné.
  • Používatelia operačného systému Android by mali dôkladne kontrolovať oprávnenia aplikácií. Bezpečnou možnosťou je zakázať nepotrebné práva pri inštalácii novej aplikácie. Čím viac oprávnení aplikácia má, tým viac toho môže v zariadení robiť a tým viac údajov môže o používateľovi zhromažďovať. Okrem toho je bezpečnou voľbou inštalácia spoľahlivého bezpečnostného riešenia, ktoré zabezpečí komplexnú obranu.
  • Telefón a počítač zabezpečte heslami alebo prístupovými kódmi. Bezpečnou možnosťou je používať heslá alebo biometrické overovanie na uzamknutie telefónov, tabletov a počítačov.