piatok 7. januára 2022

Trend: Mobilné roboty

Podľa správy World Robotics 2021 – Service Robots report vydanej International Federation of Robotics sú riešenia mobilných robotov už pevnou súčasťou odvetvia prepravy a logistiky – v roku 2020 bolo predaných vyše 43.500 jednotiek, čo predstavuje 33-percentný nárast oproti roku 2019. Najčastejším využitím v roku 2020 bola preprava tovaru či nákladu, pričom na tento účel bola dodaná až 1/3 zo všetkých profesionálnych servisných robotov. Obrat tohto segmentu trhu vzrástol o 11 % na viac než 1 miliardu USD.

„Vidíme, že pozitívny trend pokračuje aj v roku 2021. Za prvé tri štvrťroky roku 2021 registrujeme 40-percentný rast v porovnaní s rokom 2020. Jasne vidíme, že spoločnosti po počiatočnej fáze testovania technológií investujú do väčších flotíl robotov a rozširujú aj spektrum využitia mobilných robotov“,  komentoval Jesper Sonne Thimsen. 

Priemyselné odvetvia najviac využívajúce mobilné roboty sú automobilový priemysel, elektrotechnika / elektronika, kovovýroba, chemický priemysel, plastikársky, potravinársky a nápojársky priemysel. Medzi typické úlohy automatizované prostredníctvom robotov patrí hlavne presun produktov medzi výrobnými operáciami, zhromažďovanie dielov na montáž, nakladanie paliet a samostatných dielov a prevoz paliet do výrobného procesu. V roku 2020 patrilo medzi hlavné aplikácie navyše aj čistenie a dezinfekcia mobilnými robotmi v súvislosti s vývojom pandémie Covid-19.