utorok 1. februára 2022

COVID-19: Hospitalizácia v zahraničí

Plánujete cestovať do zahraničia? Hospitalizácia kvôli COVIDu v zahraničí môže vyjsť aj na státisíce eur! Počet nahlásených udalostí z cestovného poistenia súvisiacich s liečbou v zahraničí pritom narastá. Evidované sú dokonca komplikované prípady hospitalizácie v exotických krajinách. Mali by ste teda včas venovať pozornosť aj svojmu cestovnému poisteniu.  

Za komplikovaný možno označiť prípad, kedy klient poisťovne UNIQA skončil v krajine Južnej Ameriky v nemocnici s ťažkým respiračným syndrómom SARS spôsobeným COVID-19. Hospitalizácia s napojením na pľúcnu ventiláciu a následná komplikovaná liečba pridružených infekcií stála 226.000 eur. Žiaľ, pacient nakoniec neprežil a repatriácia telesných pozostatkov stála ďalších takmer 9.000 EUR. Podobne komplikovaný prípad bol v Dubaji, kde hospitalizácia a celková liečba vyšla na 164.000 eur. V nemocnici skončili po nákaze covidom aj klienti v Indonézii, USA a Srí Lanke. Tieto menej komplikované prípady vyšli rádovo na tisícky EUR, vrátane úhrady nákladov karantény.

Ak už musíte cestovať, pred cestou si skontrolujte rozsah krytia liečebných nákladov aj na ochorenie COVID-19 v rámci svojho cestovného poistenia v krajine, do ktorej cestujete. V prípade ochorenia sa odporúča kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, ktorá poskytne presné informácie o postupe. V prípade hospitalizácie komunikuje v mene nemocnice s poisťovňou a zabezpečuje úhradu nákladov. Informujte sa aj finančných podmienkach v prípade umiestnenia do karantény v zahraničí. Ochorenie na COVID-19 nie je vylúčené ani z poistenia Storno poplatkov. Poistený si teda môže uplatniť náhradu storno poplatkov aj v prípade nákazy koronavírusom a následnej hospitalizácii, domácej liečby alebo povinnej karantény – a to v prípade ak bol pred vycestovaním do zahraničia pozitívne testovaný PCR testom. Poistenie storna sa ale nemusí vzťahovať na udalosti, ktoré nastali v dôsledku epidemiologickej situácie v cieľovej krajine alebo na Slovensku (napr. nemožnosť vycestovať kvôli zatváraniu hraníc, zrušeniu letov atď.).