štvrtok 17. februára 2022

Trend: Elektronické platby

Platby cez nositeľné elektronické zariadenia sú čoraz obľúbenejšie aj na Slovensku. Podľa mBank počet slovenských klientov realizujúcich transakcie prostredníctvom týchto zariadení sa počas roku 2021 zvýšil o 50 %. Podiel tých, ktorí platia pomocou svojho mobilného telefónu, vzrástol o 25% a množstvo klientov platiacich výhradne klasickou plastovou kartou sa dokonca o 6% znížilo.

Od novembra minulého roku môžu klienti mBank platiť už aj prostredníctvom Xiaomi Pay, stačí im náramok Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC. Do portfólia moderných platobných služieb Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay tak klientom pribudla ďalšia alternatíva, ako svoju platbu zrealizovať pohodlne, rýchlo, jednoducho a bezpečne. Práve to sú totiž atribúty, ktoré klienti pri platbách nositeľnými zariadeniami najviac oceňujú. „Najviac klientov mBank, ktorí platia nositeľnými zariadeniami, žije v Bratislavskom kraji a má od 27 do 36 rokov. Celkovo vo využívaní tohto typu platieb prevažujú muži nad ženami v pomere 70:30. Zaujímavosťou je, že v skupine od 19 do 26 rokov je pomer mužov a žien takmer vyrovnaný, ale s pribúdajúcim vekom sa výrazne mení v prospech mužov. Vo vekovej kategórii od 47 do 56 rokov je tento pomer 77:23“, upresnil Michal Staněk.

Rozdiel v platbách plastovou kartou a nositeľnou elektronikou u najčastejšie zastúpených obchodníkov je vidieť najmä v dvoch kategóriách. Porovnanie dvadsiatich najzastúpenejších obchodníkov ukázalo, že pri platbách hodinkami alebo náramkami sa na prvých priečkach objavujú hobby markety a čerpacie stanice. To je možné vysvetliť prevahou používateľov – mužov, ktorí práve tieto obchody navštevujú vo vyššej miere. V prípade plastovej karty klienti mBank utratia v priemere čiastku 22 EUR, zatiaľ čo so Xiaomi Pay aktuálne zrealizujú platbu vo výške približne 16 EUR. V porovnaní s inými druhmi platieb je priemerná čiastka uhradená nositeľnou elektronikou nižšia. Tento spôsob platby využívame častejšie na platbu nižších súm.