štvrtok 10. marca 2022

Radíme: Menej za energie

Ceny zemného plynu a elektriny v Európe atakovali maximá a vzhľadom na geopolitickú situáciu vo svete nemožno očakávať, že si v blízkom čase vykurovanie domácností zabezpečíme za priaznivejších podmienok. Skôr, ako sa pustíte do hľadania alternatívnych zdrojov či zateplenia za tisíce eur, vyskúšajte menšie zmeny, vďaka ktorým ušetríte okamžite.

Veľa cudzincov si všímalo, že naše domácnosti sú prekúrené. Udržiavať vyššiu teplotu v byte aj počas zimných mesiacov však vyjde pri súčasných cenách veľmi draho a tak nezostáva nič iné, ako rýchlo otočiť termostatom doľava a trocha viac sa obliecť. Ak znížite teplotu v byte o jediný stupeň, spotreba energie klesne až o 6 percent. Za dostatočnú teplotu sa pritom považuje 20 stupňov Celzia v obývačke a 17 stupňov v spálni. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojich odporúčaniach na minimálnu teplotu v obývačke hovorí o 18 stupňoch. Napríklad obyvatelia Veľkej Británie či Japonska majú tepelný komfort v domácnostiach ešte o niečo nižší. Okrem zníženia teploty v miestnostiach môžete plytvaniu predísť aj správnym vetraním. „Efektívnejšie, ako mať dlhšiu dobu otvorené okno na tzv. vetračku, je vypnúť radiátory a krátko, no intenzívne vyvetrať. Miestnosti však nie dobré ochladzovať príliš, pretože opätovné vyhrievanie bude vyžadovať oveľa viac energie“, vysvetľuje Eduarda Hekšová. Radiátory by nemali byť zakryté nábytkom, záclonami alebo závesmi. Medzi stenu a radiátor sa oplatí umiestniť špeciálnu fóliu, ktorá bude teplo odrážať naspäť do miestnosti namiesto toho, aby energia unikala von.

Jednoduché a úsporné opatrenia môžete ľahko zaviesť aj v kuchyni. Pri varení napríklad stačí používať pokrievku, čím významne skrátite čas varenia a ušetríte až 50 percent energie. Veľkým stratám zabránite aj používaním správnej veľkosti platničky a pri varení sa tiež oplatí o niečo viac plánovať. Prečo nepripraviť naraz viac jedla, keď teplovzdušná rúra rozvádza teplo rovnomerne po celej rúre? Veľa energie sa ušetrí aj tým, že krátko pred koncom necháte jedlo tzv. dôjsť, a to už vo vypnutej chladnúcej rúre či na platničke. Najviac elektrickej energie v domácnosti spotrebuje chladnička. Je to až 20 percent z celkovej spotreby elektriny. Preto sa oplatí skontrolovať, či nie je umiestnená v blízkosti zdrojov tepla a či má jej zadná časť dostatočný odstup od steny. Výrobcovia odporúčajú ponechať medzeru 5 až 10 centimetrov. Ďalším tipom je zmena v nastavení teploty chladenia, ktorú v dlhšom časovom horizonte zbadáte aj vo svojej peňaženke. V chladiacej časti nie je potrebná teplota nižšia ako 5 stupňov Celzia, v mraziacej stačí nastaviť hodnotu na mínus 18 stupňov. Tieto a veľa ďalších overených tipov na šetrenie energií pripravil dTest v rámci projektu STEP, ktorý sa venuje poradenstvu v oblasti ohrozenia energetickou chudobou a efektívneho využívania energií.