piatok 25. marca 2022

Trend: Investície do technológií

Digitálne technológie sú v 21. storočí nevyhnutnou súčasťou podnikania a nedávno sa odhadlo, že 70 % firiem už má stratégiu digitálnej transformácie: či už ide o investovanie do kvantového počítača, prechod na 5G alebo používanie umelej inteligencie. Prirodzene rôzne podniky majú pri investovaní do technológií rôzne priority.

So zámerom zistiť, o ktoré digitálne technológie sa zaujímajú majitelia firiem a ktoré krajiny najviac investujú do nových technológií, uskutočnil WalkMe.com prieskum medzi 1.303 vlastníkmi firiem a analyzoval výdaje krajín, kam a kým investujú peniaze ako aj analýzu údajov z indexu digitálnej budúcnosti 2021-22. Podľa výsledkov je najväčší záujem investovať do 5G, keďže 32,9 % respondentov si vybralo novú technológiu vysokorýchlostného pripojenia za svoju primárnu oblasť investícií. Nie je to žiadnym prekvapením, pretože 5G je teraz k dispozícii v 112 krajinách po celom svete a dostupnosť 5G aktuálne pokrýva 49,2 % územia USA. Na druhom mieste je internete vecí (IoT), pričom 21,9 % účastníkov si túto oblasť zvolilo za svoju primárnu investíciu. Technológia IoT (Internet of Things) zahŕňa akékoľvek fyzické zariadenia, ktoré možno pripojiť k internetu – od lietadiel po počítače a žiarovky až po detské hračky. Umelá inteligencia (AI) zaujala tretie miesto so 14,5 % záujemcov o investovanie. Sektor AI rýchlo rastie vo forme samoriadiacich áut, inteligentných vysávačov, hlasovo ovládaných asistentov (napr. Alexa a Google Home) a veľa ďalších.

WalkMe.com tiež analyzoval najnovšie údaje z indexu Digital Future Index, ktorý zoradil krajiny podľa ich výdavkov na technológie vrátane umelej inteligencie, tzv. imersiv technológií, blockchainu a internetu vecí. Spojené štáty americké sú krajinou, ktorá najviac investuje do digitálnych technológií a celosvetovo investuje najviac peňazí v každej kategórii, pričom prvenstvo patrí AI (Artificial Intelligence) a investície krajiny do AI už celkovo presiahli 71 miliárd libier. Na druhom mieste je Čína, ktorá tiež investovala väčšinu svojich peňazí do AI vo výške viac než 34 miliárd libier. Spojené kráľovstvo je celosvetovo na treťom mieste a na prvom mieste v Európe. Odhaduje sa, že investovalo celkovo 10,4 miliardy GBP na digitálne technológie, pričom najviac peňazí patrilo AI ( 1,3 miliardy GBP ). Izrael je celosvetovo štvrtý, pokiaľ ide o AI a Immersive Tech (virtuálna realita), a piate miesto v oblasti IoT technológií. Švajčiarsko je na štvrtom mieste v DLT (Blockchain) a na piatom mieste v Immersive Tech.