piatok 22. apríla 2022

EU: Úspora energie, pomoc Ukrajine aj planéte

Medzinárodná agentúra pre energetiku a Európska komisia navrhli konkrétne odporúčania pre občanov Európskej únie zamerané na úsporu energetických zdrojov, ktoré majú znížiť závislosť od ruských palív a pomôcť tak Ukrajine: napríklad práca z domu, cestovanie verejnou dopravou, stlmenie kúrenia či obmedzenie využívania klimatizácie. Zároveň je to cesta k čistejšej a udržateľnejšej planéte.

Ak by sa odporúčanými krokmi riadili všetci občania EÚ, ušetrilo by sa množstvo ropy potrebné na naplnenie 120 ropných tankerov a toľko zemného plynu, čo by stačilo na vykúrenie takmer 20 miliónov príbytkov. Bežná domácnosť v EÚ by mohla ročne ušetriť v priemere takmer 500 eur, ak by dodržala dané odporúčania. Výška ušetrených zdrojov by sa však líšila od veľkosti domácnosti, lokality a tiež napríklad od prístupu k verejnej doprave. Ak by všetci občania EÚ dodržiavali odporúčania doma aj na pracovisku, dokázalo by sa ušetriť 220 miliónov barelov ropy ročne a približne 17 miliárd metrov kubických zemného plynu.

Návrhy, ktorých cieľom je okrem iného znížiť množstvo emisií skleníkových plynov,
počítajú aj s tým, že vlády jednotlivých štátov EÚ by mohli poskytovať finančné stimuly, ktoré by znížili cestovné náklady na vlaky a autobusy a podporili by inštaláciu solárnych panelov, zlepšili izolácie obytných budov či umožnili prechod na iné vykurovacie palivá. Zamestnávatelia by mali zase namiesto letov na krátke vzdialenosti podporovať cesty vlakmi.