pondelok 23. mája 2022

Biometria: Platby pri pokladni

Technológiu používanú na odomykanie smartfónov tvárou alebo odtlačkom prsta je možné využívať aj na platenie pri pokladni. Podľa celosvetového prieskumu  74 % spotrebiteľov vníma biometrické technológie pozitívne. Trh s bezkontaktnými biometrickými technológiami by mal do roku 2026 dosiahnuť hodnotu 18,6 mld USD.  Nový spôsob platenia v obchodoch si vystačí s úsmevom či mávnutím ruky. 

V rámci pilotnej prevádzky reťazec St Marche zaviedol technológiu spoločnosti Payface v piatich zo svojich supermarketov v São Paule. Zákazníci týchto supermarketov si svoje biometrické a platobné údaje môžu zaregistrovať pomocou aplikácie Payface. Potom budú mať možnosť svoje nákupy platiť iba úsmevom pre objektív kamery, bez potreby použiť platobnú kartu alebo mobilné zariadenia. Spustenie ďalších pilotných projektov je naplánované v krajinách Blízkeho východu a Ázie. Zákazník sa bude môcť registrovať do programu buď priamo v obchode s pomocou obchodníka alebo prostredníctvom aplikácie. Po kontrole účtu sa len jednoducho usmeje do kamery alebo mávne rukou nad čítačkou a bude mať zaplatené. Obchodníci získajú urýchlenie transakcií a skrátenie radov pri pokladniach, zlepšenie hygieny aj vyššiu mieru zabezpečenia. Platobný systém možno navyše jednoducho prepojiť s vernostnými programami a personalizovanými ponukami, ktoré spotrebiteľom pomôžu nájsť tovar, o ktorý by na základe svojich predchádzajúcich nákupov mohli mať záujem.

V rámci globálneho spustenia programu Biometric Checkout bol predstavený aj technologický rámec, ktorý uľahčí zavedenie potrebných štandardov nového spôsobu platenia v obchodoch. Program predkladá bankám, obchodníkom a poskytovateľom technológií súbor noriem, ktoré prispievajú k zaisteniu bezpečnosti a súkromia osobných údajov využívaných pri biometrickom overovaní platieb. Medzi partnerov spoločnosti Mastercard sa radia firmy ako NEC, Payface, Aurus, PaybyFace, PopID či Fujitsu Limited. Využívanie biometrických údajov je bezpečný spôsob overovania totožnosti, ktorý spoľahlivo nahrádza heslá a kódy priamo osobou platiteľa. Overovanie biometrickými údajmi na štandarde EMV 3-D Secure je možné pri platení využívať s modernými platobnými kartami alebo mobilnými či nositeľnými zariadeniami. Biometrické údaje sa okrem toho využívajú aj na overovanie totožnosti pri „platení pomocou selfie“ alebo on-line, kedy sa uplatňujú ďalšie štandardy, napríklad FIDO (Fast Identity Online).