štvrtok 26. mája 2022

Novinka: Pre deti narodené cisárskym rezom

Až 3 z 10 detí sa v Európskej únii narodia cisárskym rezom. Deti narodené sekciou môžu mať iné zloženie črevnej mikrobioty ako bábätká narodené prirodzenou cestou. Práve pre tieto deti bola vyvinutá špeciálna receptúra dojčenského mlieka. Pôrod cisárskym rezom môže totiž potenciálne viesť k problémom s dojčením. Býva často spojený s neskorším nástupom laktácie, problémovým dojčením alebo jeho predčasným ukončením. 
 
„Na rozdiel od relatívne stabilnej črevnej mikrobioty dospelých, vyvíjajúca sa črevná mikrobiota novorodencov vykazuje vyššiu plasticitu a adaptabilitu. Za najvýznamnejší faktor, ktorý ovplyvňuje vytvorenie počiatočnej novorodeneckej črevnej mikrobioty je považovaný spôsob pôrodu. U výhradne dojčených, zdravých novorodencov, porodených vaginálne, dominuje v črevnom trakte populácia bifidobaktérií, ktorá predstavuje až 90 % celkovej črevnej mikrobioty. Pri pôrode cisárskym rezom nedochádza ku kontaktu novorodenca s materskými mikroorganizmami v pôrodných cestách, čím je znemožnený prenos zdraviu prospešných materských mikroorganizmov na novorodenca. Narušená črevná mikrobiota novorodencov po cisárskom reze má za následok nepriaznivý vplyv na vývoj imunitného systému, ako i celkové zdravie dieťatka,“ vysvetľuje MUDr. Jana Nikolinyová, PhD. 

Pre prípady, kedy nie je možné bábätko dojčiť, vzniklo špeciálne dojčenské mlieko. Obsahuje vitamíny C a D, ktoré prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému. Oproti iným dojčenským mliekam obsahuje napríklad bifidobaktérie (Bifidobacterium breve M-16 V) a zmes oligosacharidov GOS/FOS, navyše aj oligosacharid materského mlieka 2´F (2´fukozyllaktóza, nepochádza z materského mlieka).