piatok 27. mája 2022

Wifi 6: Jednoducho lepšie

Potrebujete rýchlejšie Wifi? Najnovší štandard 802.11ax, známy ako WiFi 6, prináša rýchlejšie a spoľahlivejšie internetové pripojenie. Podporujú ho už všetky novinky na trhu: notebooky, počítače, smartfóny, televízory a ďalšie zariadenia s Wifi pripojením. Používaný obsah je totiž stále náročnejší na objem dát, či už ide o sledovanie filmov vo vysokom rozlíšení, sťahovanie hudby a podcastov, alebo konferenčné hovory.

Väčšina domácností a menších pracovísk v súčasnosti používa bezdrôtovú technológiu štandardu 802.11ac, čiže Wifi 5. Vyznačuje sa skutočne dobrými parametrami, ktoré obyčajne splnia nároky väčšiny používateľov. Niektoré domácnosti a pracoviská využívajúce ešte staršiu bezdrôtovú technológiu. Tá síce stále funguje, ale už neposkytne výkon, ktorý sa dnes požaduje. Tiež sa stáva, že technológia štandardu Wifi 5 nedokáže poskytnúť rýchlosť a priepustnosť, akú by ste si želali, a to najmä pri pripojení viacerých zariadení k Wifi, čo je dnes celkom bežné. V takých situáciách môže dôjsť k poklesu výkonu, rušeniu a meškaniam. Tieto problémy sa prejavujú napríklad stratou alebo zamrznutím video alebo audio spojenia, čo rozhodne nie je nič príjemného, či už práve sledujete film alebo máte konferenčný hovor.

Pokiaľ sa rozhodnete k upgradu z WiFi 5 alebo staršej technológie, určite stojí za to hneď prejsť na úplne najnovší štandard, ktorý prinesie vysoký výkon a súčasne ochráni investíciu do budúcnosti. Nový štandard Wifi 6 je o cca 40 % rýchlejší a poskytuje výrazne plynulejšie, konzistentnejšie a spoľahlivejšie pripojenie všetkých zariadení.