pondelok 16. mája 2022

e-Recept: Obľúbený a využívaný

Elektronický recept patrí k najpoužívanejším službám na Slovensku. Podiel e-Receptov v súčasnosti dosahuje podľa Asociácie prevádzkovateľov sieťových lekární na Slovensku (APSL) až 95 percent zo všetkých vydaných lekárenských receptov. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií lekárne len za prvé dva mesiace tohto roka vydali vyše desať miliónov e-Receptov, vlani to bolo spolu 66 miliónov.

Prechod na elektronické recepty výrazne urýchlila pandémia nového koronavírusu. „Pred koronakrízou sme každomesačne bojovali o nárast percenta - dvoch s e-Receptom. Teraz môžeme povedať, že dosahujeme viac ako 90-percentné pokrytie e-Receptmi. A to je obrovská úspora pre lekárne, poisťovne, pacientov, jednoducho pre všetkých," skonštatoval Jan Žák.

Elektronické recepty tiež podľa asociácie zmenili správanie slovenských pacientov. Čoraz viac si vyberajú predpísané lieky pri nakupovaní, v lekárňach spojených s obchodmi. Lekárne, ktoré sú prepojené s nákupným centrami, vydávajú oveľa viac liekov na predpis, než historicky vydávali.