piatok 2. septembra 2022

Svetový deň elektromobilov: Symboly na palubnej doske

Blížiaci sa Svetový deň elektrických vozidiel (9. september) je príležitosťou na propagáciu dôležitého spôsobu zníženia uhlíkovej stopy motoristov. Čo sa však vodiči stále snažia márne pochopiť? Ide o niektoré symboly na prístrojovej doske, napríklad „upozornenie na chodcov “ alebo „iba elektrický režim“ u hybridných vozidiel - 5 z 10 najčastejšie nepochopených symbolov.

„Elektrická porucha“ bol najčastejšie nesprávne interpretovaný symbol na prístrojovej doske, pričom 4 z 5 (80 %) vodičov v Európskej únii nedokážu rozpoznať jej ikonu. Vyplýva to z nedávnej štúdie Confused.com (vyše 2.000 motoristov v celej EÚ) s cieľom určiť najmätúcejšie symboly / ikony na palubnej doske auta. Vyskytuje sa iba v elektromobiloch, signalizuje poruchu batérie, motora alebo kabeláže. Ikona bola nesprávne interpretovaná o 12 percentuálnych bodov viac ako „pripravený na jazdu“, ďalší mätúci symbol na prístrojovej doske v elektromobiloch. Najčastejšie ho rozpoznali talianski motoristi, takmer 7 z 10 (69 %) opýtaných vodičov. Na druhej strane vodiči v Luxembursku poznali tento symbol najmenej, len niečo vyše 1 z 10 (12 %). 

Takmer 4 z 5 vodičov v EÚ (77 %) nevedeli rozpoznať druhú najviac mätúcu ikonu „ukazovateľ automatického sklzu“. Umožnenie hybridným vozidlám zachovať si rýchlosť bolo najpresnejšie interpretované v Poľsku (34 %). Symbol bol najviac mätúci v hybridných autách; o 17 percentuálnych bodov viac ako „iba elektrický režim“ (60 %) a o 23 % viac ako „upozornenie na chodcov“ (53 %). „Pripravený na jazdu“ obsadil tretiu pozíciu, pričom dve tretiny (68 %) vodičov v EÚ tomuto symbolu nerozumejú. Informuje vodiča, že vozidlo je pripravené, čo je nevyhnutné kvôli notoricky tichým motorom elektromobilov. Ikone s najväčšou pravdepodobnosťou rozumeli belgickí vodiči s 39% správnych odpovedí. To je o 18 percentuálnych bodov viac ako u vodičov na Malte, kde bol symbol rozpoznaný najmenej (79 % nesprávnych odpovedí). „Protiblokovací systém bŕzd“ bol najviac nepochopeným symbolom na palubnej doske v benzínovom aute, pretože viac ako tretina (35 %) vodičov v EÚ ho nerozpoznala.