utorok 20. marca 2018

Upozorňujeme: Nebezpečné výživové doplnky

Írsko prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF) upozornilo na nebezpečné výrobky Falcon Labs. 

Food Safety Authority (FSA) v Írsku analyzovalo
viacero výrobkov značky Falcon Labs, pričom vo Falcon Labs OXYBURNPRO, Falcon Labs SEPERCLEN bol zistený zakázaný 1,3-dimethylamylamine (DMAA) a vo výrobku Falcon Labs SUPERDRIVE bol zistený rovnako nepovolený methasterone. FSA zároveň vyjadrilo pochybnosť o bezpečnosti výrobkov značky Falcon Labs a vo varovaní pre spotrebiteľov na svojej webovej stránke uvádza, že výrobky značky Falcon Labs môžu pre prítomnosť ilegálnych steroidov a stimulantov predstavovať vážne zdravotné riziko pre konzumentov.

1,3-DMAA je stimulant, ktorý môže spôsobiť akútne dočasné zvýšenie krvného tlaku, čo môže viesť k dýchavičnosti, napätiu na hrudi a riziku srdcového infarktu alebo cerebrálneho krvácania. Methasterone je anabolicko-androgénny steroid, ktorý sa spája s mnohými prípadmi poškodenia pečene.

Írsko o svojich zisteniach informovalo prostredníctvom systému AAC (systém administratívnej pomoci a spolupráce, Administrative Assistance and Cooperation System) všetky členské štáty EÚ. Na základe obdržanej informácie vykonal ÚVZ SR kontroly viacerých webových stránok.