piatok 4. decembra 2020

COVID-19: Povinné testy pre pendlerov - aktualizácia

Od pondelka 7. 12. 2020 sa budú musieť opäť preukázať negatívnym antigénovým alebo PCR testom na ochorenie COVID-19 na hraniciach Slovenskej republiky aj tzv. pendleri. Test nesmie byť starší ako 14 dní. 

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR  táto povinnosť platí pre osoby staršie ako sedem rokov, ktoré pravidelne prekračujú hranice SR, teda slovenskí aj zahraniční pendleri, občania SR žijúci v pohraničí susedných štátov, žiaci a študenti, osoby starajúce sa o svojich blízkych, osoby, ktoré obhospodarujú pôdu do desať kilometrov od hraníc, umelci a ďalší pracovníci v sektore kultúry, ktorí majú výnimku z domácej izolácie a testov. Výsledok antigénového testu musí byť vydaný na mobilnom odberovom mieste alebo na odberovom mieste zariadenia sociálnych služieb (pre ich pracovníkov), pričom odberové miesta mali byť pôvodne výhradne na území Slovenska. Výsledok antigénového testu mal byť zaznamenaný na certifikáte Ministerstva zdravotníctva SR alebo v tlačive uvedenom v prílohe vyhlášky. To už neplatí a akceptované budú aj testy z krajín Európskej únie.

Výnimky z domácej izolácie či testov sa budú týkať nielen vodičov nákladnej a autobusovej dopravy, ale aj členov posádky. Vo vyhláške sa upravuje tlačivo pre cezhraničných pracovníkov, aby z neho bolo zrejmé, že neplatí len pre zamestnancov, ale aj pre iné formy práce, ako napríklad pre živnosť.