piatok 19. februára 2021

DDoS: Vplyv kryptomien

Akonáhle začali ľudia v roku 2020 tráviť viac času on-line, prudko vzrástol počet DDoS útokov. V štvrtom štvrťroku 2020 pokračovali útoky na vzdelávacie inštitúcie: incidenty tohto typu postihli napríklad niekoľko škôl v Massachusetts či Laurentian University v Kanade. Herné streamovacie platformy sa im takisto nevyhli. 

Avšak v 4. štvrťroku 2020 došlo len k 10 % nárastu DDoS útokov v medziročnom porovnaní (Q4 2019), v tom medzikvartálnom (Q3/Q4 2020) došlo k poklesu o 31 %, pričom klesajúci trend bol zaznamenaný už aj v predchádzajúcom období pri porovnaní tretieho kvartálu s druhým. Odborníci naznačujú, že to môže byť spôsobené nárastom nákladov na ťažbu kryptomien. Totiž kybernetickí zločinci pravdepodobne museli „reprofilovať“ niektoré botnety, aby riadiace a kontrolné (C&C) servery, ktoré sa zvyčajne používajú pri DDoS útokoch, mohli použiť infikované zariadenia na nový účel – využiť ich výpočtový výkon na ťažbu kryptomien.

Vyplýva to zo štatistík bezpečnostnej siete Kaspersky (KSN). Počas celého roku 2019, ako aj začiatkom roka 2020, počet ťažiarov kryptomien klesal. Avšak od augusta 2020 došlo k zmene tohto trendu, kedy sa množstvo tohto druhu malvéru mierne zvýšilo a v 4. štvrťroku ich počet stagnoval. 

V záujme ochrany pred DDoS útokmi odborníci spoločnosti odporúčajú:

  • Prevádzku webových služieb zverte do rúk odborníkom, ktorí vedia ako reagovať na DDoS útoky. 
  • Overte dohody a opätovne si potvrďte kontaktné údaje tretích strán vrátane tých uzatvorených s poskytovateľmi internetových služieb. Tímom tak zabezpečíte rýchly prístup k týmto dohodám v prípade útoku. 
  • Implementujte profesionálne riešenia na zabezpečenie svojej organizácie pred DDoS útokmi.