streda 17. februára 2021

Novinka: Platobný terminál v mobile

Mobilnú aplikáciu, ktorá premení smartfón na platobný terminál, budú v strednej Európe využívať ako prví Slováci. Funguje v smartfónoch s Android 8 a vyšším a s NFC čipom. Poplatky tvorí cena za aktiváciu služby aj za transakcie, ktorých vyšší počet má priniesť výhodnejšiu tarifu.

Ak zákazník potrebuje o platbe doklad, môže si ho nechať odoslať cez SMS, emailom alebo cez QR kód. Riešenie je ideálne napr. pre taxikárov, kuriérov, trhovníkov, remeselníkov, lekárov či menšie predajne. Obchodník môže začať prijímať karty v priebehu niekoľkých hodín od podpisu zmluvy. Aplikáciu je možné doplniť aj o pokladničné systémy, čo ocenia najmä sezónni podnikatelia, ktorí si už nebudú musieť kupovať žiadne ďalšie zariadenia. Obchodník tiež priamo vo svojom telefóne uvidí prehľad a históriu všetkých transakcií.

Platba prebieha podobne ako pri klasickom termináli, obchodník zadá sumu, zákazník priloží kartu, telefón či hodinky, podľa potreby zadá PIN-kód, aplikácia sa spojí s autorizačným centrom a platbu autorizuje. Peniaze prídu obchodníkovi na účet hneď nasledujúci deň po vykonaní transakcie. Pri pri platbách nad 50 eur sa na displeji objaví špeciálna plávajúca klávesnica, do ktorej sa zadá PIN. Klávesnica sa pohybuje, aby nebolo možné podľa odtlačkov prstov zistiť zadané údaje. Smartfón neuchováva žiadne citlivé dáta o platbe, a tak nie je potrebné mať obavy o bezpečnosť či zneužitia údajov o karte.