utorok 16. februára 2021

AI: EKG pomocou umelej inteligencie

Cez mobilnú aplikáciu lekár odfotí EKG a vyplní formulár s údajmi o pacientovi. Aplikácia následne pomocou umelej inteligencie vyhodnotí diagnózu, pričom určí aj závažnosť a mieru istoty určenej diagnózy a vygeneruje liečebný plán podľa najaktuálnejšieho klinického výskumu...
 
Klinický asistent vo forme mobilnej aplikácie má slúžiť predovšetkým všeobecným lekárom, a to ako pomocný nástroj. Skorou diagnostikou môže všeobecný lekár predísť aj takým závažným stavom, akými sú napríklad infarkt, cievna mozgová porážka či mŕtvica. Novinka už bola testovaná s viacerými kardiocentrami v zahraničí, aktuálne smeruje v rámci testovacej prevádzky aj do praktických ambulancií na Slovensku. Do pilotu Union ZP sa zapojí 25 zmluvných všeobecných lekárov, ktorí budú aplikáciu 3 mesiace testovať.

Algoritmy umelej inteligencie sa učia na miliónoch predošlých prípadoch a pri rozhodovaní dokážu zohľadniť tisícky parametrov o danom pacientovi. Lekárom poskytnú komplexné informácie o zdravotnom stave pacienta v jednoducho čitateľných správach, ušetria im čas a predídu nepovšimnutým diagnózam. Je to akoby jedného pacienta ošetrovalo 100 špičkových kardiológov naraz.